Ez a kisfilm biztosan megváltoztatja a hozzáállásod a szeméthez

2019.09.25.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Pálvölgyi Krisztina / TM, Ljasuk Dimitry; Fotó: Ljasuk Dimitry, PET Kupa

Szórakoztató, ugyanakkor nagyon is elgondolkodtató és inspiráló kisfilm készült a Tisza-tavi PET Kupáról, ami napról-napra kíséri végig az akció önkénteseinek munkáját. Ljasuk Dimitry Meccs a természettel, azaz 13 hős története című kisfilmjében megismerhetjük a Kupára összeverbuvált csapatának tagjait és motivációit, akik az ország különböző pontjairól kerekedtek fel, hogy két kezükkel tegyenek a környezetszennyezés ellen.

A Pet Kupa nem egy futballbajnokság, hanem olyan szemétszedő folyami verseny, aminek célja, hogy az áradáskor felgyülemlett hulladékot összegyűjtsék a Tiszán. A Természetfilm.hu Egyesület által létrehozott és hetedik éve megrendezett akció keretében idén először külön a Tisza-tavon is volt PET Kupa. Bár nem meccs, Ljasuk Dimitry cikkünk végén is megnézhető filmjének egyik szálán mégis egy focimérkőzés segítségével igyekszik a szeméthelyzet felelőseit megtalálni, ahol négy nemzet verseng. De vajon lehet-e felelős egy nemzet a rengeteg hulladékért? Vagy az egyén felelőssége mégis nagyobb lenne? A kisfilmből ez is kiderül. Nem véletlenül került bele a felvetés az amúgy nagyon is pozitív hangulatú filmbe, hiszen úgy tűnik, sokan szeretünk másfelé mutogatni. Pedig a megoldás mindig kéznél van, bárki lehajolhat a szemétért, bárki tehet a természet megóvásáért. De a legjobb az lenne, ha eleve el se hajigálnánk a feleslegessé vált hulladékot. Mert nem a szemét összeszedése a ciki, hanem az eldobálása.

Négy ország versenye a szemétkérdésben

Természetesen nemcsak a hanyag hozzáállás, hanem a fogyasztási szokások is nagymértékben befolyásolják a kialakult helyzetet. Dimitry erre alkotott szlogenje nagyon találó: ne a kényelem vagy a profit legyen az első, hanem a természet.

Annak a sok-sok embernek, akik idén részt vettek az első Tisza-tavi PET-Kupán, valóban a természet az első. Az, hogy szabadidejükben nem kevés energiát rászánva szedték mások szemetét, példaértékű. Pedig nem volt könnyű dolguk, hiszen hőségben, a szúnyogoktól hemzsegő Tisza-tó mellé még egy jó nagy vihart is a nyakukba kaptak.

Az egyik szeméttel megtelt, PET-palackokból épült hajó igyekszik a partra, ahol a PET-palackokat még szét kell válogatnia a résztvevőknek

Ljasuk Dimitry, aki elkötelezett rajongója a Tisza-tónak február végi, spontán, szemétszedős akciója óta még inkább szeretne aktívan részt venni a környezetvédelemben, ezért is jelentkezett kapitánynak a PET Kupába. A közösségi médián keresztül verbuválta össze 13 főből álló csapatát, a PET Vidrákat, akiket be is mutat mostani filmjében. Van köztük közgazdász, hangtechnikus, marketingmenedzser, geográfus, festő, szociális munkás, hivatásos rendőr is. Családapák és családanyák, akik számára különösen fontos a természet és így gyermekeik jövője. A filmben azt is láthatjuk, hogy a különböző élethelyzetből érkezett embereket mennyire össze tud kötni egy közös cél, a természet megóvása.

A PET Vidrák csapata

A csapat egy része munka közben

A május végi áradás több száz tonna szemetet hozott magával a Tiszán, aminek hatalmas része a Kiskörei Vizlépcsőnél akadt fenn. Dimitry akkor ezt is dokumentálta, aktuális filmjében pedig megnézhetjük, most hogy áll ott a szeméthelyzet.

A Kiskörei Vízlépcsőnél elakadt szeméthegy júniusban

Magyarországon évente közel 2 milliárd PET-palackos italt adnak el, és a számokat hallva szélmalomharcnak tűnhet a PET Kupa és a hozzá hasonló akciók, de ezért is fontos a most elkészült film üzenete, hisz ezen keresztül mindenki szembesülhet azzal, mekkora a felelőssége. Mert a végtelenségig szedhetik önkétesek a PET-palackokat és egyéb hulladékokat, amíg a lakosság nincs annak tudatában, hogy hogyan kezelje felelősen a műanyagokat, nem lesz jobb a helyzet. Az üzenet nem más, mint hogy meg kell változtatni a vásárlási szokásainkat és a szeméthez való hozzáállásunkat.

A videóban szereplő maroknyi ember már sokat tett ezért, de azt is fontos tudatosítani, hogy egy-egy akció, bár rengeteget jelent, hiszen a PET Kupa sok éves munkájának köszönhetően már most jobb a helyzet a Tiszán, de muszáj a hétköznapokba is átültetni ezeket a törekvéseket. Jó példa erre Bence, aki a PET Vidrák egyik legeredményesebb gyűjtögetője volt. Ő a verseny után is visszament és hónapokig szedte a szemetet a Tiszából. De nem kell ennyire végletes lépéseket tenni, csak egyszerűen jobban oda kell figyelnünk, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a természetbe és a vizeinkbe, főként, ha műanyagokról van szó.

Érdekesség, hogy a videóban feltűnik Gyenes Károly természetfilmes is, aki az Alföldi Kéktúráról készített Kerekek és lépések címmel egy ismeretterjesztő filmet, amely folytatása Rockenbauer Pál Országos Kéktúrát bejáró Másfélmillió lépés Magyarországon, és az …és még egymillió lépés című Dél-dunántúli Kéktúrát bemutató televíziósorozatnak. Károly is évek óta részt vesz a PET Kupán, szívügye a Tisza, és az iránta érzett szeretetének és alázatának köszönhetően igen nagy tekintélynek örvend a versenyben. Ezúttal Dimitryt kellett kicsit rendbe raknia a nagy szemétszámlálása és felelősségkeresése kapcsán, de hogy mi lett a vége, azt nézd meg a filmben! A focis jelenetek narrálására Hajdú B. István sportriportert kérte fel Dimitry, aki örömmel vállalta ezt a feladatot. Végül jöjjön a kisfilm maga, kövesd végig a PET Kupa izgalmas négy napját, amiben a munka mellett jutott idő játékra és mókázásra is, és ismerkedj meg a PET Vidra hőseivel!