Európának egyre kevésbé van szüksége a szénerőművekre

2019.07.31.

A megújulóenergia-termelők elterjedésének és a tartósan magas szénáraknak köszönhetően Európában 19 százalékkal csökkent a szénerőművek áramtermelésének részaránya. Ez a legmeredekebb csökkenés, amit valaha feljegyeztek. 

Nem most kezdődött a szénerőművekben folyó áramtermelés hanyatlása a kontinensen. Az elmúlt hat évben folyamatos csökkenés volt megfigyelhető, tavaly már kevesebb mint 20 százalékot foglaltak el a szénerőművek az energiamixben. A csökkenést azonban jelentősen gyorsította, hogy

a gáz ára viszonylag alacsony, miközben a szén ára két év alatt a hatszorosára emelkedett.

Ám az elemzők úgy vélik, hogy a gázerőművek térnyerése nem tarthat sokáig, mert kevés ilyen erőmű épül a kontinensen, így a kapacitás véges. A megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek száma folyamatosan nő, így a jövőben várhatóan az ő részarányuk tovább nőhet.

Légi felvétel a Vattenfall svéd energiavállalat barnaszén-erőművéről a német–lengyel határ közelében fekvő Jänschwaldében – Fotó: MTI/EPA/Patrick Plül

A legnagyobb relatív esést Írország (-79 százalék), Franciaország (-75 százalék) és az Egyesült Királyság (-65 százalék) könyvelte el. Németországban csökkent leginkább az áramtermelési céllal elégetett szén tömege, de ez részarányában csak 22 százalékos csökkentést jelentett.

Magyarországon hat százalékkal csökkent a szénalapú áramtermelés.

Az Egyesült Királyságban először 2017-ben álltak le 24 órára a szénerőművek, azóta pedig egyre gyakrabban termelnek szén nélkül áramot az országban. Idén májusban 8 napig – erről itt írtunk bővebben –, júniusban pedig minden eddigi rekordot megdöntve, két hétig sikerült az országnak nélkülöznie a szenet.

A környezetvédők szerint 2019 lesz a szénalapú áramtermelés végének kezdete Európában.