A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívása hangsúlyozza, hogy a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van a fecskék megvédésében, melynek egyik kiemelt időszaka a tavasz.

Ahogy közleményükben írják, az elmúlt két évtizedben sajnos több mint 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára legalább minden második madár eltűnt az ereszek alól. Tavaly ősszel épp a fecskékről beszélgettünk Orbán Zoltán, az MME szakértő szóvivőjével. A szakember akkor azt mondta, az 1980 és 2010 közötti időszakot figyelembe véve minimum 2 millióra tehető a „hiányzó” fecskék (azaz a csökkenéssel eltűnt párok és tojásból ki nem kelt fiókáik) száma, és bár az elmúlt évtizedben az állomány stabilizálódni látszik, bármikor bekövetkezhet jelentős negatív változás. Épp ezért fontos, hogy amit csak lehet, megtegyünk a fecskékért.

Mint írják, a tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat. Az MME a műfészkek és az ezekhez szükséges sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel is segíti a madárbarátok felkészülését a fecskevédelmi szezonra.

A fecskék védelme már csak azért is létfontosságú, mert a rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepük van, olyan szintén veszélyben lévő állatokhoz hasonlóan mint a denevérek. Ezért is aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése. A hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll. Minden fecske legalább 1 kg repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt.

Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ez azt is jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe van. Állománycsökkenésük megállítását, megfordítását a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel (ilyet otthon is készíthetünk), sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segíthetjük.

Ha nem tudod, hogyan kellene nekiállni a fecskék megvédésének, nézd meg az MME videóit, ha pedig bővebben érdekel a téma, olvasd el fenti interjúnkat Orbán Zoltánnal, illetve kattints az MME tematikus oldalára.

A cikk borítóképét készítette: Varga József (Szimbiózis)