Engedélyt kapott az első, poszméhekkel kijuttatható biológiai gombaölő szer

2020.03.24.

A kanadai Bee Vectoring Technology cég kapott engedélyt az USA környezetvédelmi hatóságától egy területfoglaló gombafaj, a Clonostachys rosea CR-7 törzsének használatára. A gomba szaporítóanyagát poszméhek szállítják a virágokra. Poszméheket már régóta tenyésztenek és használnak a növényházi termesztésben. 

A kaptárak kijáratához egy különleges kialakítású, a biológiai növényvédő szerrel megtöltött tálcát helyeznek, és azon keresztül kell mászniuk a méheknek, mielőtt elhagyják a kaptárt. A méhek által kijuttatott biológiai gombaölő szert egyelőre áfonya, szamóca, mandula és napraforgó védelmére lehet használni monília és szürkepenész ellen.

Ezzel a módszerrel a gyümölcstermesztők nagy lépést tehetnek a fenntartható gazdálkodás irányába, csökkentik a környezeti terhelést, valamint a szermaradékot a gyümölcsökben.

Az áfonya harang alakú virágait különösen nehéz megvédeni a moníliától. Most maguk a megporzó méhek juttatják a növényvédő gombát közvetlenül a fertőzés helyére. A virágra jutott Clonostachys rosea CR-7 gombatörzs gyorsan elszaporodik, és nem marad hely más kórokozók számára a virág felületén.

A gombatörzzsel töltött tálcákat hetente kell cserélni a kaptárakban, ami sokkal egyszerűbb megoldás, mint a rendszeres, de csekély hatékonyságú permetezés, ami a jelenlegi gyakorlat a biotermesztésben.

A kaptárak kijáratához egy különleges kialakítású, a biológiai növényvédő szerrel megtöltött tálcát helyeznek, amin keresztül kell mászniuk a méheknek, mielőtt elhagyják a kaptárt – Fotó: Bee Vectoring Technology

Szamócában a Floridai Egyetem szakemberével közös kísérletet végeztek, amiben 20 százalékkal több termést takarítottak be, mely növekedés nem annyira a sikeres szürkepenész elleni védelemnek köszönhető, mint inkább az extra beporzásnak, ami a méhek kitelepítéséből származott.

Elméletben ismert biológiai növényvédő szereket és antibiotikumot is szállíthatnának a méhek, de további kísérletek szükségesek a bizonyításhoz. A Bee Vectoring Technology azt is szeretné elérni, hogy más módszer kidolgozásával, a szélesebb körben használt házi méheket is be tudják fogni erre a munkára annak érdekében, hogy folyamatos, lassú utánpótlás legyen a biológiai készítményből az ültetvényben a virágzási idő alatt.