Elmaradó turisták, rengeteg fészket rakó ritka teknősök

2020.04.22.

Húsz éve nem látott mennyiségű fészket raktak a ritka kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) azokon – az egyébként turisták által sűrűn látogatott – thaiföldi tengerpartokon, amelyek a koronavírus-járvány hatására elnéptelenedtek. Videón is látható a ritka érdekes állat Sir David Attenborough egyik filmjelenetéből, a legfrissebb felvételeken pedig a tojásokból kikelt, tenger felé igyekvő kicsinyekről.

November óta 11 teknősfészket találtak a hatóságok, ez a szám húsz éve nem volt ilyen magas.

„Ez nagyon jó jel, hiszen az ívásra alkalmas területek közül nagyon sokat tönkretettek az emberek”

– mondta Kongkiat Kittiwatanawong, a Phuketi Tengerbiológiai Központ igazgatója. Hozzátette, hogy az elmúlt öt évben nem találtak ilyen fészkeket.

Három évvel ezelőtti kép, még turistákkal – Fotó: reddit.com

A kérgesteknősök a világ legnagyobb tengeri teknősei. Thaiföldön veszélyeztetettnek számítanak, globális szinten pedig a sebezhető kategóriába tartoznak a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint.

Tojásaikat sötét és csendes partszakaszokon rakják le, ezért számuk megritkul, ha turisták lepik el a strandokat. Az is gyakori, hogy az emberek kiássák a fészkeket és ellopják a tojásokat. Az állatok gyakran halászhálókba akadva pusztulnak el.

SIR DAVID ATTENBOROUGH TRINIDADON CSODÁLHATTA MEG KÖZELEBBRŐL A KÉRGESTEKNŐST, S MUTATTA BE A KÉKBOLYGÓ 2. RÉSZÉBEN:

FRISS FELVÉTELEK THAIFÖLDRŐL, A KIKELT ÚJSZÜLÖTT TEKNŐSÖKRŐL: