Egyedi ritmust dobol a pálmakakadu

2023.09.19.

Az igen elegáns szépségű ausztrál madár hímjei a lábukban tartott tárggyal dobolva hívják fel magukra a figyelmet az udvarlás során.

A sötétszürke-élénk piros mintát viselő, csak Queensland északi részén élő pálmakakadu (Probosciger aterrimus) maga készítette dobverőket használ a saját ritmusa lejátszásához, amint azt egy újonnan, a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban ausztrál kutatók bemutatták. A hímeket akár a madárvilág Ringo Starrja, vagy Phil Collinsaként is ismerhetnénk: a madarak azon a fán dobolnak, amelyben a fészekodúnak alkalmas üregük található. A saját maguk választotta és készítette „dobverők” segítségével egyedi ritmust játszanak, így igyekeznek felhívni magukra a párt kereső tojók figyelmét.

A pálmakakadu az egyik első olyan állat volt, amelynek eszközhasználatára fény derült tudományos körökben: Alfred Russel Wallace a 19. század közepén észlelte, hogy e madárfaj a kanárifa diószerű termésének kinyeréséhez egy levelet is használt. Jó száz évvel később e madárfajról kiderült, nem csupán élelemgyűjtéshez készít eszközt a vadonban.

Tovább az eredeti cikkre…