Egy amerikai atomtemetőt is fenyeget a klímaváltozás

2019.11.14.

Az évszázad végére a tengerszint emelkedése miatt megrepedhet az a Marshall-szigeteken található betonépítmény, amelyben az USA atomkísérleteinek nukleáris hulladékát és más, rendkívül szennyező anyagokat temettek el.

A Runit Dome nevű betonsír tárolja azokat a nukleáris hulladékokat, amelyek a Marshall-szigeteken felrobbantott atombombák után képződtek 1946 és 1958 között. Ez 67 atombomba nukleáris szemetét jelenti  – írja a Sky News nyomán az Index.

A Los Angeles Times vizsgálatai szerint az Egyesült Államok kormánya tucatnyi biológiai fegyverpróbát is végzett a szigeteken, mielőtt összekeverte a halálos törmeléket és a talajt a betonnal, majd eltemette azt a kupolában. Ráadásul az újság arra is talált bizonyítékot, hogy az építmény szivárog.

Ráadásul az óceán szintjének emelkedése is folyamatosan növekvő veszélyt jelent a kupolára.

A Los Angeles Times ugyancsak bizonyította, hogy az építménynek köze van a környéken zajló korallfehéredésekhez, halpusztulásokhoz, és a közelben élők egészségügyi állapotára is kihatással van.

Bár a helyi kormány tisztviselői segítséget kértek az Egyesült Államoktól, de az amerikai hatóságok szerint, mivel a betonsír nem az ő fennhatóságuk alá tartozó területen van, nem is az ő felelősségük.

Hilda Heine, a Marshall-szigetek köztársasági elnöke azonban nem ért egyet azzal, hogy a szigetekhez tartozna a hulladék, amelyet nem ők állítottak elő.

Kutatók szerint a Marshall-szigeteknél a század végére nagyjából másfél méterrel lehet magasabb a vízszint, ami a nukleáris sír megrepedését eredményezheti. Ha ilyen módon a benne lévő többtonnányi szennyező anyag az óceánba kerülne, annak a pusztító hatásait szinte fel sem lehet mérni.