Egy mindent ellepő légyfelhő örömteli következményekkel is járhat

2019.08.05.

Fekete katonalegyekből álló hadsereggel semmisítik meg az élelmiszer-hulladékot Kuangcsuban, a fehérjében gazdag rovart állati takarmányként hasznosítják, ürülékét pedig trágyává alakítják.

Mintegy 12 ezer négyzetméternyi területen állított fel tenyészmedencéket a dél-kínai város Baijun kerületében lévő üzemében az Outreach Environmental Technologies nevű kínai vállalkozás.

A bennük lévő giliszták a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárvái, amelyek képesek egyetlen nap megenni a környékbeli éttermekből és kantinokból érkező 50 tonna élelmiszer-hulladékot Hszu Szong, a cég igazgatója szerint. Hszu elmondása szerint

„tíz kilogramm légypetéből kikelt lárva mintegy száz tonna élelmiszer-hulladékot fogyaszt el hat-nyolc nap alatt.”

A rovarokból később 15 tonna, magas fehérjetartalmú állati takarmányt készítenek. A lárvák ürülékét trágyává alakítják, amit a mintegy száz kilométere fekvő banánültetvényen használnak fel.

Kifejlett fekete katonalégy – Fotó: James Niland/Wikimedia Commons

Csao Csi-lin, a kerület városgazdálkodási irodájának tudományos kutatója elmondta: a fekete katonalégy projektet 2016-ban indították el, hogy segítsék az egyre nagyobb problémát okozó hulladék megsemmisítést:

„Előtte elégettük, elástuk vagy állatokkal etettük meg a konyhai hulladékot, ami környezetszennyezést, élelmiszer-biztonsági problémákat okozhat.”

Ma már nem csak Kuangcsuban használnak fekete katonalegyet a hulladékfeldolgozásban, Kuangtung tartomány más városai is követték a példát.
Kínai kutatók emellett kísérleteznek csótányokkal, földi gilisztákkal és más állatokkal, hogy fenntartható módon kezeljék az élelmiszer-hulladékot.