Egy helyben maradtak a Galápagos-szigetekre visszatért óriásteknősök

2020.07.03.

A 12 nőstény és három hím június közepén térhetett vissza az Espanola-szigetre, ahol csatlakoztak a program keretében világra jött több mint 2300 leszármazottjukhoz. A jeladók tanúsága szerint azóta nem mozdultak helyükről az óriásteknősök.

Az óriásteknősök visszatérésekor mindegyik állatnak GPS-jeladót erősítettek a páncéljára, hogy a Galápagos Nemzeti Park és a Galapagos Conservancy fajtavédelmi szervezet naponta figyelemmel követhesse mozgásukat, emellett 40 mozgásérzékelő kamerát is elhelyeztek a szigeten – írja a CNN.com.

Egy sikertelen fajvédő próbálkozás: a Current Biology című folyóirat által közreadott archív kép, amelyen Magányos George, a Galápagos-szigeteki óriásteknős látható az Ecuadorhoz tartozó szigetcsoport Charles Darwin Kutatóállomásán. Magányos George, amely a Pinta-szigeti óriásteknősök alfajának feltehetőleg utolsó példánya volt, 2012. június 24-én, 100 éves kora körül elpusztult. Mivel a szaporítására irányuló minden kísérlet meghiúsult, Magányos George elhullásával az alfaj valószínűleg kipusztult – Fotó: MTI/EPA/Thomas H. Fritts

Washington Tapia, a projektben részt vevő egyik szakértő szerint mióta szabadon engedték a teknősöket, nagyjából egy helyen maradtak. Elmondta, hogy az óriásteknősök akkor vándorolnak, ha élelmet kell keresniük. Mivel a kihelyezés helyszíne bővelkedik táplálékban, valószínűleg körülbelül egy hónapig nem kell elmozdulniuk onnan.

Amikor mozgásba lendülnek, érdekes lesz figyelemmel követni, hogyan lépnek kapcsolatba fiatalabb fajtársaikkal, amelyeket az elmúlt évtizedekben engedtek ki a vadonba.

A Santa Cruz szigetén zajló program elmúlt 55 évében 1900 teknőst engedtek szabadon az Espanola-szigeten, általában ötéves korukban. Ma már több mint 2300 egyed él a szigeten a természetes reprodukciónak köszönhetően.

Veszélyeztetett galápagosi óriásteknős algát fogyaszt – Fotó: Shutterstock

A tudósok fél év múlva meglátogatják az állatokat, hogy lássák, hogyan sikerült alkalmazkodniuk. A mozgásérzékelő kamerák felvételeit is ekkor ellenőrizhetik.

Az 1960-as években indult Espanola-program a világ egyik legsikeresebb fogságban zajló fajtavédelmi tenyészprogramja. Az állatok hazatérése a projekt hivatalos végét jelenti.

Nemrégiben adtunk hírt róla, hogy hivatalosan nyugdíjba vonult Diego, a galápagosi óriásteknős, aki legendás libidója révén segített megmenteni faját a kihalástól. A százéves Diegót 14 másik hímmel együtt költöztették vissza szülőhelyére, a Galápagos-szigetekhez tartozó Espanolára az Egyesült Államokból.