Egy friss kísérlet alapján a vulkáni hamu segíthet megkötni a légkörben felhalmozódott szén-dioxidot

2020.09.30.

A Southamptoni Egyetem kutatói a tengerek szén-dioxid-megkötő képességét fokoznák a fenékre juttatott vulkáni hamu segítségével.

Az elmúlt évtizedekben tudományos bizonyítékok sora igazolta a légkörbe jutó üvegházgázok káros hatását, ami végül oda vezetett, hogy számos ország elkötelezte magát a szén-dioxid-kibocsátásának jelentős csökkentése mellett. Ugyanakkor a klímamodellek eredményei alapján a légkörben már felhalmozódott szén-dioxid kezelése nélkül ezek az erőfeszítések nem lesznek elegendőek  – idézte fel a Phys.org.

A légkör szén-dioxid-tartalmának kiválasztására és megkötésére számos a természetben már létező vagy éppen komoly innovációs potenciált igénylő módszer létezik az erdősítéstől a bonyolult vegyészi eljárásokig – utóbbiak esetében a költségek és a lehetséges kockázatok miatt is komoly aggályok merülnek fel. A Southamptoni Egyetem kutatói most egy természetben is lezajló folyamat felerősítésének lehetőségét vizsgálták.

Azt modellezték, milyen hatékonysággal lehetne megkötni a szén-dioxidot egy hajóból a tenger fenekére juttatott vulkáni hamu segítségével: eredményeik alapján 25 ezer tonna hamu 2300 tonna szén-dioxidot kötne meg.

A vulkánok többsége az óceánok közelében helyezkedik el, így minden évben több millió tonna hamu kerül a vízbe, majd ülepedik le a fenéken, fokozva az óceánok szén-dioxid-megkötő képességét. Az óceáni üledékben az üvegházgáz szerves szén, illetve mészkő formájában tárolódik el – Fotó: shutterstock.com

Az eljárással ez alapján tonnánként 50 dollárért lehetne leválasztani az üvegházgázt, ami a lehetséges eljárások közül kifejezetten olcsónak számít. Ráadásul a Föld legnagyobb szén-dioxid- megkötőinek számító óceánokban természetesen is végbemenő folyamat felerősítéséről van szó, amihez értékes termőtalaj kisajátítására sincs szükség. Az eljárás hatékonyságát és biztonságosságát ugyanakkor még további vizsgálatoknak kell igazolniuk.