Egy friss ausztrál kutatás valószínűsíti, hogy a globális felmelegedés miatt erősödő El Niño-események felgyorsítják az antarktiszi jégtakaró visszafordíthatatlan olvadását. Ha minden elolvad, akár 70 méterrel is emelkedhet a globális tengerszint.

Számos korábbi tanulmány számol be arról, hogy az üvegházhatású gázok növekvő légköri koncentrációja növelheti az Enso-t, azaz az El Niño és a Déli oszcilláció nevű jelenség (mely Walker-oszcilláció néven is ismert) együttesét. Az Enso bolygónk egyik legjelentősebb évről–évre jellemző éghajlati ingadozása, szélsőséges aszályok és árvizek egyik fő okozója, hatását elsősorban a csendes-óceáni térségben fejti ki.

A mostani tanulmányig kevés információval rendelkeztünk arról, hogy milyen hatást gyakorol az Antarktiszra. Az ausztrál kormány alá tartozó kutatóügynökség, a CSIRO múlt héten, a Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmánya viszont arra enged következtetni: az Enso erősödése pusztító hatással lehet a Déli-sark jégtakarójára.

A becslések szerint az antarktiszi jégtakaró mintegy 30 millió köbkilométernyi jeget tartalmaz, ami elegendő ahhoz, hogy akár 70 méterrel megemelje a globális tengerszintet, ha teljesen elolvad. Ez persze nem egyik napról a másikra következne be, évszázadok alatt játszódhat le a folyamat, de azt is fontos látni: már néhány méternyi emelkedés is végzetes következményekkel járhat a partok mentén élő emberek százmilliói számára.

A kutatásból kiderül, hogy az erősebb El Niño-k felgyorsíthatják az Antarktisz mélyebb vizeinek felmelegedését, ami a tengeri jégtáblák gyorsabb olvadását eredményezi. Ez már részben most is észlelhető, az Antarktisz körüli tengeri jég idén rekordalacsony szintre esett, és a tudósok arról számoltak be, hogy „ilyen szélsőséges helyzetet még soha nem láttak”.

Ez szerencsére még csak a kisebbik rossz, a tengeri jég olvadása ugyani nem befolyásolja közvetlenül a tengerszintet, de a tudósok szerint a hullámtörőként is funkcionáló úszó jég elvesztése kiszolgáltatja a jégtakarókat és a gleccsereket a hullámoknak, melyek gyorsítják szétesésüket.