Csillagszóró – Samyang AF 24mm 1.8 Sony FE

24mm. Sok? Kevés? Erről lehetne vitázni, de ha akad egy fullframe SONY a háztartásban, akkor bizony épp elég lehet néhány éjszakai, kellően nagylátószögű fotó elkészítéséhez. Mondjuk ez a két technikai adat még önmagában nem lenne elég, de ha figyelembe vesszük, hogy a 24mm-hez 1.8-as fényerő tartozik már felcsillanhat a szemünk, akár egy műhold az égen.

Fotó: Howard Burrows
Fotó: Howard Burrows

A Samyang új lencséje – a fenti paraméterekkel – múlt pénteken érkezett az éterbe, de a fényszennyezés és a cikkíró Astra Zeneca vakcinája (micsoda áthallás) kicsit késleltette a láthatóságát.
A címmel ellentétben egy jó csillagfotózásra optimalizált lencsének elsősorban nem szórnia, hanem gyűjtenie kell a fényt, azonban mikor a hátsó lencsetagon kilép már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ez az úgynevezett szórás. A csillagfotós legnagyobb ellensége azonban nem a szúnyog, meg a fényszennyezés, hanem a kóma (üstököshiba), ezért a jó üvegek arra törekednek, hogy ezt a hibát minimalizálják és a képsarkokban is szépen, pontszerűen képezzék le az apró égitesteket is, rekeszelés nélkül.

Fotó: Donghwan Shin
Fotó: Donghwan Shin

A kóma (üstököshiba) optikai értelemben egy lencsehiba, mely során a főtengelytől távoli pontból nagyon ferdén és nagy nyílásszögben érkező fénysugarak az ernyőn pontszerű kép helyett üstököscsóvához hasonlító fényfoltot alkotnak. A kóma oka az, hogy a tárgypontból kiinduló sugarak a lencsén különböző mértékű eltérítést szenvednek. A lencse külső részei által rajzolt szóródási körök középpontjai a fénysugár nagy beesési szöge esetén nem esnek egybe a lencse beljebb lévő részei által rajzolt szóródási körök középpontjaival, így a végeredmény nem egy szabályos szóródási kör, hanem az elméleti találkozási pontból kiinduló üstökösszerű csóva lesz. Elsősorban a nagy fényerejű, nagylátószögű objektíveknél figyelhető meg, leginkább a képmező széle felé. A teljesen szimmetrikus felépítésű objektívek gyakorlatilag kómamentesek. A kóma mértéke a nem szimmetrikus felépítésű objektívek esetében rekeszeléssel csökkenthető, illetve adott esetben ki is küszöbölhető.

Fotó: Howard Burrows

Persze a mai piaci viszonyok között a fent felsoroltak már alapnak számítanak, a Samyang azonban néhány dologgal még megpróbál a kedvünkre tenni.
A Custom módban menthető fókuszbeállításokat találunk, melyet akár arra is használhatunk, hogy azonnal végtelenre álljon, így is időt spórolva nekünk. Természetesen a Custom módnak más beállítást is adhatunk, melyet a focus Hold gombbal bármikor visszahívhatunk és erről még LED visszajelzés is kapunk a bajonetthez közelebbi oldalán.

Fotó: Donghwan Shin
Fotó: Donghwan Shin

Természetesen a Samyang 24mm F/1.8 nem csak a csillagok fényének begyűjtésére alkalmas, hiszen tájképekhez, riportokhoz is tökéletes választás lehet kiváló ár-érték arányával. Az optikai felépítés összetettsége ezekben a „sportágakban” is jól domborít a 11 lencsetagból 7 speciális (aszférikus, alacsony törésű), így a lehető legkisebb torzítás mellett dolgozhatunk vele, meglepően alacsony súly mellett (230g!), időjárásálló szigetelésekkel!

Fotó: Donghwan Shin
Fotó: Nic Taylor

Amennyiben tehát jó áron keresünk megoldást egy fényerős nagylátóra, aminek a képminősége nyitott rekesznél is kiváló, már nem kell sokat várnunk, hamarosan elérhető raktárról is!

Íme még néhány ízelítő kép:

Fotó: Nic Taylor
Fotó: Nic Taylor
Fotó: Nic Taylor
Fotó: Reinold Aryee
Fotó: Reinold Aryee
Fotó: Reinold Aryee
Fotó: Reinold Aryee
Fotó: Reinold Aryee
Fotó: Reinold Aryee