Narválok, jéghegyek és extrém tájak

2020.03.27.

„Amikor Grönlandon voltam, úgy éreztem 50%-al melegebb van az átlag hőmérsékletnél. Sétáltam az olvadozó gleccserek között és minden csupa latyak volt. A tettek, amiket rövid életünk során teszünk, hatással vannak a bolygóra és a jövő nemzedékére. Mindannyian hatással vagyunk egymásra, így az, hogy hogyan élünk befolyásolja Grönland állapotát is. És az, ami most Grönlanddal történik, előbb utóbb mindannyiunk életét megváltoztatja.”

Roger Fishman a legnagyobb fine-art fotósorozatot készítette el erről a távoli gyöngyszemről, melynek címe Emphemeral & Eternal: Greenland. Munkája során együttműködött számos, rangos amerikai egyetem tudósával, akikkel együtt azt remélik, hogy Grönland csodáinak bemutatásával felhívhatják az emberek figyelmét a környezet megóvására. Roger fényképei bemutatják, hogy mi a tétje ennek a harcnak és hogy tennünk kell annak érdekében, hogy megőrizzük a bolygónkat.

Felkészülés Grönlandra

Roger 2018 és 2019 júliusában helikopterrel repült Grönland jeges tájai felett, hogy megörökítse ezeket az exkluzív helyszíneket. Ehhez először az izlandi Reykjavíkből a gröndlandi Kulusukba kellett repülni, ami egy 4,5 órás helikopterutat jelentett. A nem mindennapi repülés kötelezővé tette Roger számára a HUET (Helicopter Underwater Escape Training) vizsga letételét. A kiképzés során felkészítették, hogy hogyan lehet túlélni egy kényszerleszállást, ütközést vagy balesetet a nyílt víz felett. A repülések során Rogernek túlélő felszerelést kellett viselnie, ami megóvja az egész testét az esetleges jeges víz okozta hipotermitától.

Grönland madártávlatból

Rogernek sikerült létrehozni a legnagyobb fine-art fotósorozatot Grönlandról, amely olyan perspektívából mutatja be ezt a csodálatos világot, amelyet kevés embernek volt lehetősége látni. Egy Hasselblad H6D-100C-vel és egy HCD 35-90mm objektívvel fotózott, valamint egy Kenyon Gyro-val stabilizált. A teljes sorozatot a helikopter fedélzetéről lőtte. A tökéletes képek elkészítéséhez a pilótával együtt kellett megtervezni a folyamatot. Mielőtt elkezdett egy-egy témát fotózni 2-3 kis kört repültek a fotózni kívánt terület felett.

Roger reméli, hogy Grönland szépsége szélesebb körben is elterjed fotói segítségével, és a közönség beleszeret ebbe a varázslatos világba. De még fontosabb számára, hogy képsorozatával növelje a környezetünket védő politikusok szavazat számát, és nagyobb támogatást kapjanak azok a gyárak és vállalatok, amelyek fenntartható gyártási folyamattal dolgoznak.

Valamint Roger képeivel hozzájárult több neves amerikai egyetem, mint Columbia, UCLA és a MIT kutatásához, amelyek Grönland változó éghajlatával és tájaival foglalkoznak.

„Grönlandnak ezer színe és textúrája van és a Hasselblad H6D egyszerűen elképesztő a szín és részletgazdagság szempontjából. A H6D-vel készített fotók olyan vizuális élményt adnak, hogy szinte érinthetővé válnak a narválok és úgy érezheted magad, mintha velem lennél az expedíció során. Valamint a 100MP-es szenzor kiemelkedő dinamikatartományának köszönhetően tudom ilyen minőségben megörökíteni Grönland változatos szépségeit.”

Roger Fishmanről

Sok évnyi irodai munka után, a kalandor és aktivista Roger Fishman úgy döntött, hogy valódi szenvedélyét követi, és teljes életét az utazásnak és fényképezésnek szenteli. A környezet és tájképfotózás során, légi fényképezéssel hívja fel a figyelmet a környezet megóvására. Roger reméli, hogy ezzel másokat is arra ösztönöz, hogy aktívabban tegyenek a környezetükért.

Roger Fishman weboldala