Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik

2022.05.20.

A műanyagról üvegre történő átállásnak csak akkor van értelme, ha a gyártók olyan üvegeket vezetnek be, amiket újrahasználatra terveznek. Vagyis az alapanyag-választástól még nem lesz környezetbarát a termékcsomagolás – húzta alá a Qubit.-nek a Humusz Szövetség egyik alapítója és korábbi elnöke, Bödecs Barnabás.

Egy 2020-as kimutatás szerint, amelyben az üveg- és a műanyag csomagolás környezetterhelését hasonlították össze, ha nem kilogrammra, hanem darabra vetítjük a környezeti hatások mértékét, akkor az üveg negyvenszeres tömege jelentősen nagyobb karbonkibocsátást jelent a műanyaghoz képest – ismertette az italcsomagolások környezeti ártalmait körüljáró cikkében Kun Zsuzsi.

A magas érték elsősorban a szállításból adódik, és kizárólag a csomagolások többszöri felhasználásával lehetne ellensúlyozni. Csakhogy ma a legtöbb gyártó eldobandónak szánja az üvegcsomagolást, a fogyasztókra hárítva a feladatot, hogy megfelelően kezeljék ezt az értékes anyagot.

Ugyanakkor a jelentős fogyasztói erőfeszítések árán a megfelelő kukába kerülő üveghulladékból többnyire mégsem palack lesz, mert nem elég, hogy gyűjteni nehéz, az újrafeldolgozása még körülményesebb.

Ha a költséges eljárásokkal formázott öblösüvegek és italos palackok a hulladékszigetre kerülnek, a konténerbe dobva apró darabokra törnek. A törött, válogatott, majd zúzott üveget tovább lehet őrölni, amiből ismét üvegtárgyak készíthetők. Ehhez az eljáráshoz viszont kb. 1000 Celsius-fokos hőmérsékleten tartott kemencékre van szükség, így a folyamat rendkívül energiaigényes.

Az összetört üveghulladékot így gyakran az útépítésben és a magasépítésben használják. Ugyanakkor ha nem az újrafeldolgozásában, hanem az újrahasználatában keressük a megoldást, sokkal kézenfekvőbbnek tűnik az üveg visszaváltása. Ehhez azonban az üzleteknek nincs megfelelő infrastruktúrájuk. Így az üvegpalackok az aszfaltba keverve kapnak új életet, hiába lennének alkalmasak egy alapos tisztítás után arra, hogy visszakerüljenek a polcokra.

Fotó: zxgregor/iStock/Getty Images Plus