Ez az újfajta műanyag lebontja önmagát

2024.05.29.

Az új felfedezés forradalmasíthatja az ipart, és csökkentheti a műanyaghulladék mennyiségét.

Amerikai kutatóknak sikerült megoldaniuk, hogy a műanyaghoz már a gyártása során hozzáadjanak egy baktériumot, mely gondoskodik róla, hogy ha később a feleslegessé vált termék a földbe kerül, meginduljon a bomlási folyamat. A felfedezés forradalmasíthatja az ipart, és csökkentheti a műanyaghulladék mennyiségét – olvasható az Angroinform publikációjában.

A technológia utat nyithat az iparban újrahasznosíthatatlan TPU, azaz a termoplasztikus poliuretán ártalmatlanításában. A TPU egy szívós műanyag, melynek tartóssága részben abból fakad, hogy annyira kemény, hogy jelenleg nem igazán lehet újrahasznosítani. Ezen változtathat az új kutatási eredmény.

A kidolgozott megoldás alapján a TPU önmagát emésztő műanyaggá válna. Ehhez a szakemberek egy műanyagevő baktérium, a Bacillus subtilis spóráit keverték hozzá az anyaghoz. Az így készült műanyag eszközöket ugyanúgy lehet használni, mint az eddigieket, azonban ha eltörik a tárgy, akkor elindul a bomlási folyamat.

A műanyaghulladék problémaköre a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a szakma számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

Forrás Greendex