Az északi-sark a klímaváltozással kulcsfontosságú területté vált

2019.11.19.

Ez indokolta az Európai Unió északi-sarkvidéki fellépéséhez vezérfonalat adó új szakpolitika elkészítését, amelynek fókuszában az éghajlatváltozás, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a nemzetközi együttműködés áll.

Az utóbbi években egyre jelentősebbé vált az Északi-sarkvidék éghajlatváltozásban játszott szerepe, amelynek messzire ható következményei vannak, mivel a régió a Föld éghajlatának, így egyben az európai időjárási rendszernek a szabályozójaként működik – emlékeztet az Európai Bizottság közleménye.

Az elmúlt évtizedekben az Északi-sarkvidék felmelegedése szinte elérte a globális átlag kétszeresét.

Ugyanakkor az Északi-sarkvidék éghajlatának változása egyre élénkebb gazdasági tevékenységet vonz a régióba. Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, az EB alelnöke és az Európai Bizottság az Északi-sarkvidékhez kapcsolódó kihívásokra reagálva integrált válaszlépéseket vázolt fel, melyek tükrözik a kutatás, a tudományok és az innováció különleges fontosságát.

Elkerülhetetlen változások kapujában – Fotó: maxpixel.net

Federica Mogherini a szakpolitika megszületése kapcsán kiemelte: „A biztonságos, fenntartható és prosperáló Északi-sarkvidék nem csak az ott élő 4 millió ember, az Európai Unió és az egész világ javát szolgálja. A régió mindannyiunk számára hatalmas környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági jelentőséggel bír. A ma megtett lépések rávilágítanak a régió, annak országai és lakosai iránti elkötelezettségünkre, és azon szándékunkra, hogy a régió az építő jellegű nemzetközi együttműködés példája maradjon.”

Ezért a szakpolitika szellemében az EU 39 olyan új fellépéssel fokozza a régióban kifejtett tevékenységét és erősíti meg elkötelezettségét, amelyek fókuszában az éghajlatváltozás, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a nemzetközi együttműködés áll.

A javasolt lépéseket most az uniós tagállamok is megvitatják a tanácsban és az Európai Parlamentben.