Avarégetés helyett inkább készítsünk süntanyát

2019.10.28.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: MTI, Jókai-Kert Természetvédelmi Terület Facebook-oldala; Fotó: Facebook /Jókai-Kert Természetvédelmi Terület, Adobe Stock

A sünök téli álmot alszanak, s ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, gallyakból, ágakból, száraz levelekből fészket készítenek maguknak. A puha, meleg vacokban akár öt hónapot is átalusznak. Segítsük a kertünkben élő sünöket, például azzal, hogy az összegyűjtött avart nem égetjük el, inkább süntanyát alakítunk ki belőle.

A süntanya kialakításához elég, ha száraz levelekből, ágnyesedékből, kisebb-nagyobb gallyakból a kert egy védettebb, zártabb részén kupacot rakunk – írja a Jókai Kert Természetvédelmi Terület Facebook-oldala. A főváros 12. kerületében található Jókai-kertet nagyon szeretik a sünök, így a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai készítettek is egy süntanyát számukra.

A Fővárosi Állat- és Növénykert is felhívja a figyelmet az avarban rejtőző sünökre. Nagyon fontos, hogy a már egy ideje a kertben összegyűjtött levélkupacnak ne égessük el. A sünök nem tudnak kimenekülni a lángokból, ugyanis, ha veszélyt éreznek, rögtön összegömbölyödnek és mozdulatlanná válnak, így elevenen megsülnének tűzben. A növényi hulladék települési égetése amúgy is tilos, de az avar rendszeres égetésével kertünket is megfosztjuk az értékes tápanyag visszapótlástól.

Az ősz másik kihívása a sünök számára a téli nyugalmi időszakra való felkészülés. Ezek az állatok ugyanis késő ősztől kora tavaszig téli álmot alszanak, nem is annyira a hideg, hanem inkább a táplálék szűkössége miatt. A télre való felkészülés jegyében ilyenkor annyit esznek, amennyit csak tudnak, hogy elegendő tartalékot halmozzanak fel a szervezetükben a téli álom időszakára. A szakembereknek az a tapasztalatuk, hogy november elejére legalább 350-400 grammot kell nyomniuk az állatoknak. Ha ezt nem érik el, akkor mindenképpen érdemes segíteni nekik.

A házilagos „sünmentést” azonban senkinek sem javasolják a szakemberek. Ráadásul a Magyarországon honos sün természetvédelmi oltalom alatt áll, így otthoni tartása még akkor is a jogszabályokba ütközik, ha az a legjobb szándékból történik. Az állatkerti szakemberek így azt javasolják, hogy a segítségre szoruló állatokat inkább az állatkert bemutató mentőközpontjába, a „Sünispotályba” vigyék be.

Az enyhe október miatt most még láthatunk kertünkben sünt. Szürkület után érdemes meglesni őket, ekkor indulnak ugyanis zsákmányszerző útra. Hamarosan azonban nyugovóra térnek, és legközelebb tavasszal láthatjuk őket. Segítsünk nekik, hogy a téli hónapokat zavartalan nyugalomban tölthessék.

A cikk borítóképét készítette: Kovács Norbert („Ébresztő!„)