Ausztriában is egyre zöldebb az energia

2020.06.26.

Ausztriában is egyre több napelem- és szélerőműparkkal találkozhatunk, melyek több tízezer háztartást látnak el tiszta energiával. Az országon belül a fenntartható energiatermelésben Bécs áll az első helyen. 

2019-ben Ausztria egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie annyi napelemes rendszert hozott létre, mint az azt megelőző 10 évben összesen. Ezzel pedig

14 000 háztartást képes ellátni zöldenergiával úgy, hogy éves szinten 11 000 tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsát a légkörbe.

Bécs energiaszolgáltató vállalata tavaly több mint 50 új napelemes erőművet hozott létre olyan épületek tetején, amelyek korábban kihasználatlanok voltak.

Fotó: Shutterstock

A város és vállalkozások üzemeltetésében jelenleg már több mint 200 napelemes rendszer működik, az eddig telepített napelemtáblákat egymás mellé téve nagyjából 500 000 négyzetméternyi felületet kapunk, ami 70 focipályának felel meg.

Fotó: Shutterstock

A folyamatosan bővülő napelemes hálózattal a városvezetés úgy véli, hogy Bécs 2030-ig el fogja tudni érni a kitűzött klímacélokat. A Wien Energie a lakossággal is szorosan együttműködik annak érdekében, hogy a technológia minél szélesebb körben elterjedhessen. A bécsi társasházakra telepített napelemekkel 2019-ben 530 háztartás vált már önellátóvá az elektromos áram tekintetében. Emellett a közösségi tereken, forgalmas csomópontokon is egyre gyakrabban lehet találkozni a különböző napelemes alkalmazásokkal.