Alkotmányos rangra emelné a klímavédelmet a bajor miniszterelnök

2019.07.30.

A német alaptörvénybe és Bajorország tartományi alkotmányába is be kell emelni az éghajlatvédelem ügyét – sürgette a bajor miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban. Elmondta, a müncheni vezetés nagyszabású intézkedésekre, köztük 30 millió fa elültetésére készül a klímaváltozás ellen.

Markus Söder a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban kiemelte: ki kell dolgozni egy nemzeti klímavédelmi tervet, amelynek három feltételnek kell megfelelnie. Először is hosszú távra, nem csak gazdasági fellendülés idejére szóló programok kellenek. A második feltétel, hogy a klímavédelem nem lehet „a városi elitek projektje”, amelyből kimaradnak a vidékiek és az eliteknél gyengébb rétegek.

A harmadik feltétel, hogy a klímavédelem legyen „innovációs és technológiai offenzíva”, mert „csak jobb technológiával lehetünk meggyőzőek”, és nem tiltásokkal, korlátozásokkal

– fejtette ki a CSU elnöke, hozzátéve, hogy a német autóiparnak ismét globális technológiai éllovassá kell válnia, ezért beruházásokra van szükség egyebek mellett az alternatív meghajtási eljárások, köztük az üzemanyagcellás technológia és a szintetikus üzemanyagok területén, és el kell érni, hogy a németek számára néhány éven belül megszokott, természetes legyen az autonóm, vezető nélküli autós közlekedés.

A Volkswagen egykori hőerőműve Wolfsburgban – Fotó: Richard Bartz/Wikimedia Commons

Markus Söder arról is szólt, hogy tartományi szinten is nagyszabású intézkedésekre készülnek. „Megalkotjuk Németország legmodernebb klímavédelmi törvényét” – fogalmazott.