Túl vagyunk az idei legrosszabbon, miután tavasszal és nyáron folyamatosan zsugorodott, szeptember 16-án elérte idei legkisebb kiterjedését az északi-sarkvidéki jég – adta hírül az MTI a NASA honlapján olvasható információkra támaszkodva. A mérések kezdete óta idén volt a 12. legkisebb az északi-sarki tengerjég.

Az amerikai nemzeti hó- és jégkutató központ (National Snow and Ice Data Centerinformációi szerint idén az északi-sarkvidéki tengeri jég minimális kiterjedése 4,72 millió négyzetkilométer volt. A tengerjég kiterjedése annak a területnek az összmérete, ahol a jég koncentrációja legalább 15 százalékos – magyarázza az MTI közleménye.

A tengeri jég ugyanezen a nyáron nagyobb területet borított, mint az elmúlt években, de egyúttal sokkal vékonyabb is volt – Sárga vonallal az 1981 és 2010 közötti medián kiterjedés látható berajzolvaForrás: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens/National Snow and Ice Data Center

Az átlagos szeptemberi minimális jégkiterjedés jelentősen csökkent a műholdas mérések 1978-as kezdete óta.

2007-től 2021-ig, tehát az utolsó 15 évben mérték a 15 legkisebb jégminimumot. A mostani volt a 12. legkisebb kiterjedése az északi félteke nyári jégtakarójának

– közölte a NASA.

A jég zsugorodását szemléltető videót a Goddard Space Flight Center készítette a Japán Űrügynökség (JAXA) adatai alapján.