A klímaváltozás miatt drasztikusan csökkenni fog a téli olimpiai helyszínek száma

2020.06.23.

Kutatók arra jutottak, hogy 30 év múlva az eddigi 19 házigazdából 10 már nem tudna otthont adni a havas-jeges seregszemlének, 2080-ra pedig ez a szám hatra olvad.

Az ötkarikás sportágakra szakosodott insidethegames.biz portálon publikált tanulmány állításainak alátámasztására példaként említi, hogy a 2014-es szocsi játékok szokatlanul enyhe körülmények között zajlottak – ismertette az MTI.

Szocsiban alpesi síben a lassú, nedves, nehéz havon a dobogósok többsége az első tíz indulóból került ki, mivel a mezőny elejére sorolt versenyzők egyértelmű előnyben voltak vetélytársaikkal szemben, akikre már kedvezőtlenebb hóviszonyok vártak. Így a 2010-es vancouveri olimpiához képest öt százalékkal kevesebben értek célba alpesi síben, hódeszkában és szabadstílusú síben, és kilenc százalékkal többen sérültek meg.

A klímaváltozás hatására a Nemzetközi Olimpiai Bizottság márciusban bejelentette, hogy 2030-tól minden rendező városnak „klímapozitívnak” kell lennie, ami a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére, illetve hosszú távon a minimálisra szorítására vonatkozik.

A 2022-es téli játékokat Peking, a 2026-osat pedig Milánó és Cortina d’Ampezzo rendezi.

Az öt karika Szocsiban, háttérben az olimpiai falu szállodái – Fotó: shutterstock.com