Algoritmus által kreált enzim vette fel a harcot a műanyaggal Texasban

2022.06.10.

Texasi kutatók egy algoritmus segítségével olyan műanyaglebontó enzimet hoztak létre, amellyel két nap alatt kényelmesen le tudtak bontani egy teljes műanyag tálcát.

A mélytanuló algoritmus egy természetben is létező műanyagfaló baktérium lebontó enzimjét alakította át, hogy az gyorsabban és hatékonyabban, ipari körülmények között is működni tudjon – adta hírül a Qubit.

A mesterséges intelligencia a baktériumfaló enzimet alkotó aminosavak sorrendjét cserélgette addig, amíg létre nem hozta a természetes enzim felturbózott verzióját.

Az algoritmus az eredeti enzim aminosavláncában mindössze három módosítást javasolt, és az eredmény lenyűgöző lett: a módosított enzim két nap alatt teljesen eltüntetett egy műanyag tálcát.

Az algoritmus által kreált műanyagfaló enzimet nemcsak laboratóriumi kísérleti anyagokon próbálták ki, hanem kereskedelmi forgalomban kapható palackok, csomagolóanyagok, tárolóedények ellen is bevetették, hasonló sikerrel.

Ugyanakkor a baktériumok mesterségesen felturbózott enzimjei ellen az szól, hogy magas hőmérsékletre van szükségük. A texasi algoritmus által alkotott lebontó enzimnek 50 fokra van szüksége, ami túl magas ahhoz, hogy ipari mennyiségben lehessen műanyagszemetet lebontani a segítségével, de a kutatók azt remélik, hogy az algoritmus okosításával könnyebben kezelhető enzimeket lehet majd létrehozni.

Fotó: RoschetzkyIstockPhoto / iStock / Getty Images Plus