AF-ben erősít a Nikon D6

2020.02.12.

A Nikon tavaly ősszel adott hírt először a fejlesztés alatt álló D6 kamerájáról, most a hivatalos bejelentés és persze az összes pontos műszaki adat is megérkezett.

A cég hagyományosan a sport- és akciófotósoknak célozza az egyszámjegyű profi kameráit, nincs ez másként a D6 esetében sem. Bár a felbontás maradt 20,8 megapixel, akárcsak a D5 esetében, nagyon sok újdonság érkezett az egyik legfontosabb területen, az automatikus élességállításnál is. Bár a D5-nél 153, a D6-nál kicsit kevesebb, 105 AF-mezőt kapunk, itt valóban igaz, hogy a kevesebb néha több. Amíg a D5 esetében 153-ból csak 55 volt kézzel választható és a többi csak pluszinformációkat adott az algoritmus számára, itt mind a 105 mező kiválasztható, akár egyesével, akár csoportosan. Továbbá mind a 105 mező kereszt alakú, (a D5-nél csak 35 darab volt ilyen) így jelentősen növekedett a beállítás és követés megbízhatósága. Az egyes mezők a D5-nél alkalmazott kettős felépítés helyett háromszoros felépítést követnek, ami javítja az érzékenységet. A sűrűbben elhelyezkedő és tetszőleges számban kiválasztható AF-érzékelők új mezőmódokat tettek lehetővé, így összesen 17 különböző alakú AF-terület aktiválható. A szokásos egyéni és csoportmódokon túl, különböző alakú téglalap, illetve álló vagy fekvő vonal és sáv alakban is aktiválhatók a szenzorok, a fotós így sokkal jobban az adott szituációhoz tudja szabni az érzékelési területet.

Nikon D6

A D6 AF-rendszere gyorsabban reagál a kiszámíthatatlanul mozgó, hirtelen feltűnő témákra és hatékonyabb mélységi követést nyújt. Ebben az új AF-szenzor mellett nagy szerepe van a 180 000 képpontos RGB fénymérőmodulnak is, ami nem csak az arcérzékeléses, hanem most először a tükörreflexesek között a szemérzékeléses követést is lehetővé teszi. (Erre eddig csak élőkép módban volt lehetőség.) Szintén az élességállításhoz kapcsolódó újdonság, hogy megújult az AF-kalibráció, immár a zoomobjektívek két véghelyzetéhez is lehet külön-külön korrekciós értéket rendelni.

Nikon D6A vázon minimális a változás a D5-höz képest, így a profik azonnal és kényelmesen vehetik használatba a D6-ot. A 14 személyre szabható gombra összesen 46 funkció programozható. Változás azonban, hogy míg a D5-nél még lehetőség volt CF-kártyás vagy XQD kártyás kivitelt választani, a D6 csak dupla XQD foglalatos változatban kerül forgalomba, az aljzatok azonban már fogadják az új egységes profi kártyaszabványhoz tartozó CFExpress adathordozókat is. További újdonság a beépített GPS-vevő, amely egyaránt támogatja az amerikai GPS, az orosz GLONASS és a japán Quasi-Zenith műholdak vételét.

Nikon D6Teljesen újratervezték a tükörmozgató mechanikát, a motoros meghajtást elektromágnesesre cserélték és javítottak a kiegyensúlyozáson is. Sorozatfelvételi módban, tükrös keresővel, folyamatos autofókusszal így 14 kép/s az elérhető maximum. A kamera távvezérlésére és az elkészült képek továbbítására a beépített WiFi-csatoló is használható, folyamatos, nagy sebességű képátvitelre azonban külső transzmitter, például a WT-6 ajánlható, vagy a beépített vezetékes gigabites Ethernet port, amely 15%-al gyorsabb átvitelt tesz lehetővé mint a D5. Újdonság, hogy a képfeltöltés priorizálható, azaz a korábban feltöltésre kiválasztott képek elé is betehető egy új felvétel. Az érintőképernyő segítségével gyorsabban érhetők el a képszelektálási lehetőségek is, azaz a védelem, a kijelölés, hangjegyzet hozzáadása stb.

Nikon D6A Nikon D6 kompatibilis szinte az összes korábbi D5 tartozékkal, ugyanazt az EN-EL18c akkut használja, az alapcsomagban pedig továbbra is jár a kétbölcsős töltő.

A Nikon D6 várható fogyasztói ára 2 499 000 Ft lesz, a forgalmazás áprilisban indul.

A Nikon sajtóközleménye:

Meghatározó erő. Gyorsabb munkafolyamat. Abszolút megbízhatóság. A Nikon d6.

Hollandia, Amszterdam 2020. február 12.: A Nikon ma bemutatja új DSLR zászlóshajóját: a D6-ot. A nehéz témákat érintő hírektől a nemzetközi sportig: ez a teljes képméretű fényképezőgép azon szakemberek igényeire ad választ, akik semmit nem bíznak a véletlenre.

A Nikon eddigi legnagyobb teljesítményű AF rendszerével és a valósidejű képátvitelhez szükséges gyors fényképezőgép-csatlakozásokkal a D6 lehetővé teszi a profi fotósok számára a megkötések nélküli alkotást és kivitelezést. Az új AF-motor minden eddiginél gyorsabb. 105 kijelölhető, kereszt típusú érzékelő a D5-nél 1,6-szor nagyobb lefedettséggel emeli a pontosságot egy teljesen új szintre. Ehhez adjon hozzá páratlan követési teljesítményt még a legmostohább fényviszonyok mellett is, és kiváló hatékonyságú témabemérést. A kijelölhető csoportos AF-mező mintázatok nagyobb választéka a felhasználók számára lehetővé teszi az AF-beállítás bármilyen feladathoz történő optimalizálását, és több tiszta felvétel készítését az eseményekről.

Nikon D6A fényképezőgép-csatlakozások biztosítják a kategória legnagyobb adatátviteli sebességét, amely fényképezés közben sem lassul le. A gördülékeny munkafolyamatok több lehetőséget kínálnak a legfontosabb felvételek kiválasztására és sorrendbe állítására, így nyújtva a fotósoknak előnyt ott, ahol minden egyes másodperc számít. A fényképezőgép nagy felbontású kijelzői mostantól jobb láthatóságot és olvashatóságot biztosítanak, és a D6 is azzal a robusztus vázzal rendelkezik, amely a D5-öt abszolút kedvenccé tette a profik körében.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „A D6 a Nikon D5 lenyűgöző utódja. A Nikon új zászlóshajója túlszárnyalja elődjét az iparág-meghatározó AF-képességek és a sokoldalú csatlakoztathatóság révén. Nem irányíthatja a történéseket, a világítást vagy a környezetet. De irányíthatja a D6-ot, és ez a DSLR hihetetlen felvételeket készít a meghatározó pillanatokról – hiba nélkül.”

Nikon D6Főbb jellemzők

Iparág-meghatározó 105 mezős AF. 105 kijelölhető, kereszt típusú érzékelő –4,5 fényértéket elérő érzékenységgel a középső élességponton, és –4 fényértéket elérő érzékenységgel minden más ponton. Csoportos AF-mező egyéni beállításokkal a páratlan színvonalú követéshez. Továbbfejlesztett jelenetfelismerési rendszer a korszerűbb témaérzékeléshez.

Győztes felvételek. A D6 segítségével a felhasználó megadhatja az élességállítás kezdőpontját az automatikus AF-mező használatával történő fényképezéskor, és az automatikus AF-mező vagy 3D-követés funkció használatakor lehetővé teszi az alany szemére történő fókuszálást.

Rendkívüli gyorsaság és pontosság. Használja ki az akár 14 kép/mp sebességű sorozatfelvételi sebességet teljes AF/AE használatával, vagy az akár 10,5 kép/mp sebességet AE-követéssel Néma fényképezés módban.

Csúcsmodellhez méltó képminőség. F-bajonettes objektívek. 20,8 MP-es, teljes képméretű CMOS-érzékelő. EXPEED 6 képfeldolgozó rendszer. 180 000 képpontos RGB-érzékelő. 100–102 400 széles ISO tartomány range, kiterjeszthető ISO 328 000-ig, és csökkenthető egészen ISO 50-ig.

Gyors fényképezőgép-csatlakozások. Wi-Fi, Bluetooth és beépített GPS. A fényképezőgép vezetékes LAN-hálózata támogatja a 1000BASE-T szabványt, és kb. 15%-kal gyorsabb kommunikációt érhet el, mint az elismert D5.

0,72-szeres optikai kereső OLED-elemekkel. Lehetővé teszi minden részlet pontos ellenőrzését nagy látószögnél is, késedelem nélkül. A billenés- és dőlésszögkijelzők a keresőben jelennek meg.

Nikon D6Egyszerűsített munkafolyamat. Az éles és precíz, 3,2 hüvelyk méretű érintésérzékeny monitoron keresztül még lehetősége van a legfontosabb felvételek ellenőrzésére, kiválasztására és átvitelére. Küldje a legfontosabb felvételeket a sor elejére, amikor a képeket vezetékes LAN-hálózaton keresztül vagy a fényképezőgép Wi-Fi-kapcsolatán keresztül továbbítja egy számítógépre.

Sokoldalú kártyafoglalatok. A kettős kártyafoglalatokba XQD és CF express kártyákat egyaránt helyezhet – melyek a jelenleg elérhető leggyorsabb kártyák. Használja ki a gyors olvasási, írási és átviteli sebességet.

Ergonómiai fejlesztések. A nagyobb felbontású kijelzők jobb láthatóságot és olvashatóságot biztosítanak. A legfontosabb portok könnyedén elérhetők, még akkor is, ha vezeték nélküli jeladóval fényképez.

Strapabíró és biztonságos. A robusztus váz minden környezetre felkészült, és a D6 kompatibilis a megbízható Kensington-zárakkal.

Amennyiben a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu

Írta: Szalay Gábor