Immár 29. alkalommal írja ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Egyesület Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021” c. pályázatot.

A pályázatra május 15-ig lehet pályázni.

Összesen 15 kategóriában várnak képeket. A felnőttek fejenként 30, az ifik 15 képpel pályázhatnak.

Részeletes pályázati feltételek: https://etf.naturart.hu/

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 30 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 29. alkalommal „Az Év Természetfotósa” pályázatot, melynek névadó támogatója az idén is a Lenergy Magyarország Kft.

A naturArt nem szűnő törekvése, hogy az etikus természetfotózást egyre jobbá, egyre magasabb színvonalúvá emelje Magyarországon. Az igazi természetfotós teljesítményt akarjuk kiemelni, és azokat a képeket előtérbe helyezni, amelyek a fotós természetismeretét, kitartását és technikai tudását tükrözik. Ezért – bár nem zártuk ki a fizetős lesekből készült képeket – Az év természetfotósa-cím odaítélésénél ezek nem vesznek részt a számításban, csak olyan képek, amelyek valóban egyéni teljesítmény eredményei.

A pályázat során ezúttal is nagy súlyt helyezünk a transzparenciára, ami az alábbi pilléreken nyugszik:

  1. a beérkezéskor minden kép egyedi kódszámot kap, és a zsűri egyáltalán nem ismeri, nem látja a pályázó személyét;
  2. héttagú zsűri értékel, és „minimum-maximum” szabály szerint a legmagasabb és a legalacsonyabb pontszám mindig kiesik, így még az esélyét is kizárva az esetleges részrehajlásnak;
  3. az utolsó fordulóba kiválasztott (kb 400 db) kép esetében bekérik az eredeti kamera-RAW file-t, és a technikai ellenőrzés során megnézik, hogy a beadott pályamű (JPEG formátumú kép) előállítható-e a kiírásban meghatározott digitális feldolgozási eszközökkel;
  4. élőben közvetítik a zsűrizés 2. és 3. fordulóját, és az eredményhirdetés után közzéteszik a 4. forduló felvételét is.

A pályázattal kapcsolatban további felvilágosítást ad:

Fáth Péter elnök, vagy dr. Kalotás Zsolt elnökségi tag, a zsűri elnöke.  info@naturart.hu