A „remény szikrája” – tíz veszélyeztetett faj természetvédelmi besorolása javult

2019.12.13.

A „remény szikrájának” tekinti a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) azt, hogy a védelmi intézkedések és a tenyészprogramok eredményeként javult tíz veszélyeztetett faj természetvédelmi besorolása. Néhányat a kihalás széléről sikerült visszahozni.

A svájci székhelyű zöldszervezet évente legalább kétszer frissíti a veszélyeztetett fajokról szóló vörös listáját. A Glandban kedden közzétett idei második listán nyolc madár-, és két halfaj szerepel a korábbinál jobb kategóriában.

„Az egyértelmű javulást mutató tíz faj esete bizonyítja, hogy a természet regenerálódik, ha arra a legcsekélyebb esélyt is kapja. A vörös lista új kiadása a remény szikráját jelenti a biodiverzitási válságban”

– jelentette ki Grethel Aguilar, az IUCN vezetője.

A kihalás széléről visszahozott vagy kevésbé veszélyeztetett kategóriába átkerült fajok között szerepel a guami guvat (Gallirallus owstoni), egy Guam szigetén honos röpképtelen madár, amelynek utolsó vadon élő példányát 1987-ben ölte meg egy kígyó. Fogságban tenyésztett madárpárok kihelyezésének eredményeként a guami guvat mára meghonosodott a Guammal szomszédos Cocos-szigeten, a faj pedig a „vadonban kihalt” kategóriából átkerült a „kihalás fenyegette” kategóriába.

Guami guvat – Fotó: wikipedia.org

Az egykor kihalás fenyegette réunioni sándorpapagájból (Psittacula eques) napjainkban 750 pár él, így a ritka madárfaj már „csak” veszélyeztetettnek számít.

Réunioni sándorpapagáj – Fotó: wikipedia.org

Egy Ausztráliában honos nagy édesvízi ragadozó, a Maccullochella macquariensis nevű sügérféle veszélyeztetett kategóriába lépett előre a nagyon veszélyeztetettből.

Maccullochella macquariensis – Fotó: fishesofaustralia.net.au

Összességében azonban a helyzet romlást mutat, 73 állat- vagy növényfaj a korábbinál rosszabb kategóriában szerepel a frissített listán.

Az egyik ilyen az Európában honos üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus), amelyből ugyan a kontinensen még sok van, elsődleges élőhelyén, Spanyolországban, Portugáliában és Dél-Franciaországban azonban már nem csupán „potenciálisan”, hanem „erősen veszélyeztetett” egy, az állomány hetven százalékát kiirtó vírusos betegség miatt. A helyzet azért is tragikus, mert az üregi nyúl fontos táplálékforrást jelent az erősen veszélyeztetett ibériai hiúz és az ibériai sas számára.

Az üregi nyúl az „erősen veszélyeztetett” kategóriába került át – Fotó: wikipedia.org

Az IUCN szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a klímaváltozás veszélyezteti az élővilág sokféleségét is.

Ausztráliában az édesvízi halak harmadát fenyegeti kihalás, ezeknek a fele közvetlenül a változó éghajlat okozta csapadékhiány vagy hőség miatt pusztulhat ki.

Az IUCN friss vörös listáján szereplő több mint 110 ezer állat- és növényfaj közül több mint 30 ezret fenyeget kihalás, míg a fél évvel korábbi, 105 ezer fajt felsoroló listán 28 ezer szerepelt ebben a kategóriában.

A cikk borítóképét készítette: Daróczi Csaba (Az őrszem)