A klímával a munka világa is átalakul

2019.09.04.

A technológia és az alkalmazkodókészség fejlesztése készítheti fel a dolgozókat a szélsőséges időjárással járó kihívásokra.

Mind a munkavégzés minőségét, mind a kereslet-kínálatot átalakítja a klímaváltozás a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet előrejelzése szerint. A fenntarthatósághoz nélkülözhetetlen területek szerepe felértékelődik, ugyanakkor bizonyos létfontosságú ágazatokban dolgozók helyzete egyre nehezebbé válhat – írja a Magyar Nemzet online kiadása.

A szervezet jelentése szerint abban az esetben, ha nem sikerül a klímacélokat teljesíteni, tehát a felmelegedést 2050-ig 1,5 Celsius-fok alatt tartani, annak a munkavégzésre nézve is súlyos, tovagyűrűző következményei lesznek.

A klímaváltozás összességében a munkahelyek 34 százalékát érinti valamilyen formában.

Az egyik legnagyobb problémát az egyre melegebb, így egyre elviselhetetlenebb munkavégzési körülmények jelentik. Mivel a felmelegedés az egyébként is forró régiókat érintené a legsúlyosabban, világszerte a legkiszolgáltatottabb ágazat a mezőgazdaság. Ráadásul a népességrobbanás miatt folyamatosan nő az élelmiszerek iránti igény, amelyet változatlan technológiai feltételek mellett csak jóval több munkaórában lehet kielégíteni.

Fotó: Senior Airman Damon Kasberg/U.S. Air Force photo

Az éghajlatváltozás miatt felértékelődik számos olyan ágazat, amely a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodást segíti elő: a fenntartható élelmiszer-termelés mellett a mérnökök, különösen a környezetmérnökök tesznek szert kiemelt jelentőségre. Az építőipar is új kihívásokkal találja szemben magát, ahogy az egészségügy és a környezetbarát fordulatra kényszerülő járműipar is. A vízügyi ágazatok szakemberei az egészséges ivóvíz hozzáférhetősége szempontjából válnak egyre nélkülözhetetlenebbé.

A klímaváltozás hatásainak csökkentésére a digitalizáció és a technológia jelenthet megoldást, illetve a dolgozók alkalmazkodóképességének erősítése.

Az ILO jelentése szerint egyfelől arra lenne szükség, hogy elképesztő, több ezer milliárd forintos infra­strukturális beruházásokat valósítsunk meg, így fenntarthatóvá téve a munkahelyeket. Másfelől a szociális védelem területén – állami programokkal – olyan intézkedéseket kellene meghozni, amelyek a folyamatosan változó, szélsőséges természeti jelenségekkel szembeni alkalmazkodóképességet növelik – derül ki Nagy Kristóf írásából.