Az eszközeink megvannak, csak használni kéne őket

2019.07.23.

A fenntarthatóság problémája végeredményben nem szól másról, mint a rendelkezésre álló erőforrások optimális használatáról és elosztásáról. A digitalizáció új válaszokat kínálhat ezekre az ősi kihívásokra, de csak ha belátjuk – korunk összetett problémáira az elszigetelt, specializált erőfeszítések nem adhatnak választ.

Hogyan tudjuk a kis házi erőművek és a nagy hálózatok energiatermelését összehangolni? Mennyi szállítási kilométert spórolhatunk meg a helyi fogyasztók és termelők összekapcsolásával? Hogyan érhetjük el, hogy az alternatív elektromos járművek elterjedése valóban a városi közlekedés javát szolgálja? – Christoph Bornschein digitális tanácsadó szerint ezek olyan kérdések, amelyekre a mai eszközeinkkel már választ kaphatunk.

Bornschein szerint az, hogy korunk problémáit meg tudjuk-e oldani, egyrészt a társadalom digitális kompetenciáin, másrészt a szűk látókörű, csak az egyes részterületekre fókuszáló működésmód feladásán múlik majd.

„Nem csak azok a problémák összetettek, amelyekkel a földi klíma átalakulása kapcsán szembekerültünk: az energiatermelés, a járművek teljesítménye, a közlekedés megszervezése mind-mind olyan terület, amelyek kölcsönösen összefüggnek.”

A szakértő érzékletes példája szerint a VolksWagen nem intézheti el annyival az elektromos mobilitás kérdését, hogy nagyon hatékony autókat tervez, hogy aztán becsukja a szemét, amikor azok a szénerőművekből érkező árammal hajtva legördülnek a futószalagról.

Fotó:Tony Webster/flickr.com

Ugyanakkor a digitalizációt csak akkor tudjuk a fenntarthatóság szolgálatába állítani, ha megtanulunk határokon átívelően, a különböző területek közti összefüggéseket szem előtt tartva gondolkozni, és feladjuk a változás útjában álló specializált és elszigetelt gondolkodásmódunkat és a régi logika mentén működő szervezeteinket.

Bornschein szerint vannak ígéretes jelek: számos nagy autógyár állt be a mobilitás, energia és digitalizáció határterületén működő The Mobility House projektjei mögé. A müncheni vállalkozás egyebek mellett egy olyan megoldás kiépítésén dolgozik, amely az elektromos autók akkumulátorait használná fel a nagy elektromos hálózatok stabilitásának biztosításához.