A nyári lúd az egyetlen hazánkban költő vadlúdfaj. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb állománya a Kis-Sárréten él. Az itteni halastavak, mocsarak és mocsárrétek kiváló élőhelyet biztosítanak számára.

A Kis-Sárréten a becsült költőpárok száma 350-400-ra tehető, vonulási időszakban azonban akár 4-5 ezer példány is tartózkodhat a területen. A nyári ludak a telet csapatokban töltik. Korán költő fajról lévén szó, már januártól kezdve párban mozognak, ami az utóbbi enyhe telek hatására egyre korábbra tolódik.

Fotó: Biró István

Február végén, március elején már tojásokon ülnek és 28 napos kotlási idő után, április elejére meg is jelennek az első kislibák. A fiókák nevelésében mindkét szülő részt vesz, példás családi életet élnek. A kislibákat vezetgető nyári lúd párok nagyon szép látványt nyújtanak. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Bihari Madárvárta közvetlen környékén is 15-20 pár költ, így az idelátogató vendégek megcsodálhatják a környező gyepeken legelésző nyári lúd családokat. Átlagosan 5-6 fiókát vezetnek a szülők, de vannak esetek, amikor összetojás eredményeként egy fészekaljból akár 8-12 kisliba is kikel.

A csapadékos téli időjárás eredményeként a jelenlegi időszakban a párba szakadt madarakat gyakran láthatjuk nedves gyepeken, vízállások mentén, sőt egyik-másik madár már a fészkelőhely közvetlen környékén tartózkodik.

A cikk borítóképét készítette: Lóki Csaba (Ludak)

Fotó: Biró István