A kaszálások után valóságos madárhadsereg lepi el a kardoskúti pusztát

2021.08.25.

A nyári kaszálások után népes madárcsapatok gyülekeznek a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti pusztákon. Gólyák, gémek, kócsagok, vörös és kék vércsék szedegetik a rövid fűben jól látható pockokat, rovarokat.

A védett természetvédelmi területeken – a különböző madárfajok költése miatt –, csak június 15. után kezdődhettek meg a kaszálások. Kardoskút térségében a csapadékos tavasznak köszönhetően még a nyár derekán is jó minőségűek a gyepek.

Fotó: Palcsek István Szilárd

A természetvédelmi területek egy részét legeltetéssel kezeljük, másik részén kaszálásokkal oldjuk meg a feladatot. Utóbbira azért is szükség van, mert így tudjuk biztosítani a magyar szürkemarhák, illetve a racka és cigája juhok számára a téli takarmányt.

Fotó: Palcsek István Szilárd

A kaszálások után szinte azonnal valóságos madárkavalkád jelenik meg a gyepeken. Nagy kócsagok, szürke gémek, vörös és kék vércsék, fehér és időnként fekete gólyák, szalakóták szedegetik a felbolygatott rovarokat, az előkerülő rágcsálókat. Gyakran feltűnik a levegőben egy-egy egerészölyv és barna rétihéja is.

A legeltetésnél és a kaszálásnál egyaránt ügyelünk a mozaikosságra, mindig hagyunk magas füves területeket is, hogy a kisebb-nagyobb állatoknak legyen hol elrejtőzniük.

A cikk borítóképét készítette: Bernáth Sándor dr. (Nincs menekvés)