A hazai áramtermelés 70 százaléka karbonmentes volt áprilisban

2020.05.15.

Áprilisban csökkent az importáram aránya, ráadásul az áramtermelés 70 százaléka karbonmentes volt Magyarországon: a háztartási méretű napelemek együttes termelése esetenként a 85 százalékot is megközelítette. 

Áprilisban a karbonsemleges áramtermelés meghaladta az összes belföldi termelés hetven százalékát. Ennek ötödét a megújulók, nyolcvan százalékát pedig a paksi atomerőmű biztosította.

A jó arányokhoz hozzájárult az is, hogy a tavaly áprilisinál kisebb volt az áramigény, ezért az import mellett a karbonintenzív erőművekre kisebb szerep hárult.

Áprilisban érezhető volt a járvány hatása, és a hónap végén stabilizálódott a napi fogyasztás 107 gigawattóra körüli értéken a villamosenergia-ipari rendszerirányító adatai alapján.

Fotó: Shutterstock

A Mavir 2019 áprilisához viszonyítva 9,1 százalékkal alacsonyabb felhasználást mért az idei év negyedik hónapjában, egyértelműen a járvány nyomán leálló gazdaság miatt. Ennek ellenére 2020 első négy hónapjának összesített villamosenergia-felhasználása mindössze 0,35 százalékkal (55 GWh) maradt el a tavalyi év azonos időszakának áramigényétől.

Elemzők szerint a jelenlegi magyarországi és európai helyzetet figyelembe véve az áramfogyasztás az elmúlt hónaphoz képest májusban ismét növekedésnek indul.