A füstszűrő nem csak haszontalan, káros is

2019.10.29.

A füstszűrős cigaretta értékesítésének betiltását kezdeményezték szakértők, az általuk okozott műanyagszennyezés csökkentése érdekében.

Évente több billió cigarettacsikket dobnak el, a füstszűrővel ellátott dohányáruk a legelterjedtebb hulladéktípussá váltak a világon – írja a Daily Mail nyomán a hirado.hu.

A tudósok szerint a füstszűrők még csak nem is hatásosak, ezért azokat a műanyag szívószálakkal, tányérokkal és evőeszközökkel együtt teljesen meg kellene szüntetni.

Világszerte az egyik leggyakoribb hulladék – Fotó: maxpixel.net

A British Medical Journal című brit orvosi lapban megjelent tanulmányukban londoni és kaliforniai kutatók amellett érvelnek, hogy

elszalasztott lehetőség lenne, ha nem vennék bele a cigarettaszűrőket az egyszer használatos műanyagokról szóló jövő évre tervezett szélesebb körű európai uniós tilalomba.

„Ha nem sikerül csökkenteni az évente a világ hulladékterhéhez hozzáadódó többbilliónyi eldobott csikk mennyiségét, akkor aláássuk erőfeszítéseinket a globális műanyaghulladék visszaszorítására, és elszalasztunk egy lehetőséget a globális dohányjárvány megfékezéséhez” – mondta Thomas Novotny, a San Diego Állami Egyetem kutatója.

A szakértők a füstszűrőket az emberi civilizáció történetének leghalálosabb csalásának nevezték. Szerintük a szűrők nem működnek hatékonyan, és a dohánygyárak csak azért helyezik őket a cigarettákra, hogy csökkentsék a költségeket, és a fogyasztókat átverjék azzal, hogy a cigarettázás ettől biztonságosabb lesz.

Magyarországon a JÖN Alapítvány indított szemléletformáló kampányokat a cigicsikkek eldobásával járó környezetkárosítás visszaszorítására.