A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

2020.01.27.

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

A klímaváltozás okozta gondok rávilágítottak arra, hogy a hagyományos élelmiszergyártás nem fenntartható szinten használ fel nagy mennyiségű vizet és földterületet. Utóbbi legnagyobb használója a bolygón a hús- és tejipar a legeltetés és a takarmány-előállításra szánt vetésterület révén. Ezzel szemben

az új fehérjét elektromos árammal bontott vízből származó hidrogénnel táplált talajlakó baktériumok állítják elő.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A kutatók szerint ha az elektromos áram megújuló forrásból származik, akkor a takarmány közel nulla üvegházhatást okozó gázkibocsátással termelhető. A megtakarítható víz és földterület alapján felállított becslések szerint a fehérje előállítása a húsnál százszor, a növényeknél pedig tízszer klímabarátabb.

Ez a cikk és a témában további írások a Magyar Mezőgazdaság 2020/4. számában olvashatók.