Videó móddal és sok hasznos funkcióval érkezik a Hasselblad X1D II 50C frissítése

2020.06.09.

A Hasselblad meglehetősen sok újdonságot hozó firmwarefrissítést jelentett be az X1D II 50C és a 907X Special Edition kamerákhoz. Az 1.2.0 frissítés legtöbb újdonsága mindkét kamerában megjelenik, ilyen a sok felhasználó által már nagyon várt videó mód is vagy a focus bracketing.

-Videó módban a maximális felbontás 2,7K, azaz 2720 x 1530 pixel, de természetesen a full-HD rögzítés (1920 x 1080) is választható. A képismétlés sebessége 29.97 kép/s, 4:2:0 mintavételezéssel és 8 bites színmélységgel.

-A makrófotósok mellett sok felhasználó fog örülni a Focus Bracketing funkciónak, amely lehetővé teszi, hogy kis mélységélességű felvételek sorozatát készítsük el. Ezekből az utólagos a feldolgozás során készülhet el egy nagyobb mélységélességű verzió. A fotós minden paramétert kézben tarthat a funkció segítségével, megadhatja a készítendő képek számát és az egyes fókuszlépések nagyságát is. Beállíthat egy késleltetést is a fotózás előtt, ami segít elkerülni a berázódást. A funkció használatához legalább 0.5.33-as verziószámú firmware-el ellátott objektívre van szükség, kivéve az XCD 45P-t, amelynél 0.1.24 vagy frissebb firmware a követelmény.

-A fotók válogatását és értékelését teszi könnyebbé az új Image Rating funkció. A visszajátszásnál a csillag gombbal adhatunk maximum öt csillagos értékelést a képekhez, amely a metaadatok között tárolódik el és a feldolgozás során előhívható, vagy használható a képek szűréséhez, rendezéséhez.

-Az expozíciósorozat funkciónál kibővítették a választható lépésközöket, így már 2/3 fényértékes lépést is megadhatunk az eddigiek mellett.

 

Hasselblad X1D II 50C  

-A kibővített fehéregyensúly eszközzel a kép bármely területéről mintát vehetünk, ha épp ott található valamilyen neutrális terület, így precízebbé válik a beállítás. Továbbá a fehéregyensúly preseteknél számszerűen is megjelenik az adott érték és a színeltolás értéke is.

-Immár az elkészített kép alapján történik a fehéregyensúly automatikus beállítása, így az AWB funkció a Manual Quick Mode-ban is használható.

Hasselblad X1D II 50C

Míg a fenti frissítések egyaránt érkeznek az X1D II 50C és a 907X kamerákhoz, csak az X1D II 50C-t érintő módosítás, hogy állíthatóvá vált a keresőbe épített közelségszenzor érzékenysége, így a szemüveggel rendelkező felhasználók is jól személyre szabhatják a működést, illetve megjelent egy új opció az egyénileg beállított gombfunkciók visszaállításához.

A fentiekkel egyidőben az XCD 45P objektívhez is kiadták a 0.1.24-es frissítést, amely egyrészt támogatja az új Focus Bracketing funkciót, másrészt módosítja a Full time Manual focus érzékenységét, nehogy egy apró mozdítás következtében manuálisra váltson az élességállítás.

A frissítések itt tölthetők le:

https://www.hasselblad.com/x-system/x-system-firmware/

Írta: Szalay Gábor