VM-es természetfotós siker a mozgókép világában

2022.05.31.

Kocsis Ferenc rövidfilmje harmadik helyezést ért el a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon

A május 27-e és 29-e között a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezett természetfilm fesztiválon a Varázslatos Magyarország 2021-es „Mozgásban a természet” pályázatának győztese, valamint a VM sok egyéb díját kiérdemlő természetfotósa a gödöllői filmfesztivál „Third eye” amatőrfilmes szekciójának harmadik helyezését érte el.

Kocsis Ferenccel beszélgettünk.

Szívből gratulálunk a díjhoz! Hogyan zajlott a hétvége?

Hobbi természetfotósként hatalmas öröm és megtiszteltetés díjat kapni egy ennyire elismert nemzetközi természetfilm fesztiválon. A filmszemlére 106 országból 1374 filmet neveztek, melyből a zsűri körülbelül száz filmet tűzött a fesztivál vetítési programjára. A „Vigyázzunk a Földre” legalább hatszor vetítésre került a hétvégén, nagyon nagy öröm volt látni és hallani hatalmas kivetítőn a kisfilmet.

Honnan jött az ötlet, hogy természetfotósként filmet is készíts?

A fotózás mellett mindig is érdekelt a mozgókép, számomra nagy lökést a tükörnélküli fényképezők megjelenése adott. Sokszor éreztem, hogy egy adott pillanatban a film többet ad, mint a fénykép, így 2021-ben elkezdtem aktívan és tudatosan videózni. Rövid, egyperces snittjeimmel neveztem a 2021-es „Mozgásban a természet” videós kategóriában, melyet rendkívül izgalmas és szoros versenyben sikerült megnyernem. Itt megjegyzem, hogy Dr. Kriska György (2020-as VM győztes) és Kriska Ferenc (2021-es VM második helyezett) „A dunavirág rejtély” című rövidfilmjükkel elsők lettek a Kárpát-medence Természeti Értékei rövid természetfilm szekcióban, illetve a VM zsűritagja Tóth-Zsolt Marcell is díjat kapott, ezúton is gratulálok nekik.

Ezek szerint már volt anyagod, melynek egy-egy percével a VM-en is pályáztál, hogyan lett ebből egy ötperces kisfilm?

A természetfilm fesztivál idén először írta ki a „Third eye” amatőr kategóriát, nem készültem erre, pár hetem volt kitalálni mi legyen. Mivel sok helyen sokfélét videóztam, sem élőhely, sem fajok köré nem tudtam volna felépíteni a kisfilmet. Ekkor jött az ötlet, hogy legyen egy vers, mely felhívja a figyelmet az ország természeti kincseire, élővilágának sokszínűségére, és a környezetvédelem mindannyiunk általi fontosságára. A verset kedves barátaim lányai, illetve lányom és barátnője mondták el, nagyon köszönöm nekik itt is. Szerintem a kisfilm ettől lett jó, attól, hogy a gondolatokat a következő generáció hangján hallhatjuk.

Miről szól a filmhez narrált vers, és mi az üzenete a filmednek?

Szerintem jobb, ha az ember megnézi, hatásosabb, mint így erről beszélni. A versnek van egy íve, a versszakok mondanivalója a lányok életkorához igazodik, a gondolatok egymásra épülnek. Mindenki tudja, hogy baj van, ezt érzékeltetni is szerettem volna szavakkal, azonban nem szerettem volna negatív hangulatban tartani a filmet, így az utolsó versszak és a film záró képsorai is pozitívak.

Hogyan tovább, milyen terveid vannak erre az évre?

Azt gondolom a természetfotósoknak, természetfilmeseknek, amatőrök, vagy profik, hatalmas felelősségük és szerepük van abban, hogy megmutassák a nagyközönség számára a természeti kincseket, a csodálatos élőlényeket, felhívják a figyelmet a környezetvédelemre, a biodiverzitás fontosságára, ugyanakkor a környezeti katasztrófákra is, hogy másképp kell gondolkodnunk és cselekednünk, hogy gyermekeinknek és unokáinknak is egy élhető bolygót hagyjunk magunk után. Én, a rendelkezésemre álló eszközökkel továbbra is ezen az úton haladok, bízva abban, hogy fényképeimmel és kisfilmjeimmel valamit, ha keveset is, de tenni tudok a környezetért. Vigyázzunk a Földre!

Sok sikert kívánunk Feri a további fotós és filmes munkádhoz!

Kocsis Ferenc VM-es profilja és képei megtekinthetőek ITT.