Visszatértek a színpompás gyurgyalagok a Marosra

2024.05.21.

Vándorló madaraink között a gyurgyalag az egyik legkésőbb visszatérő faj. A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületére május elején érkeztek vissza az első költőpárok.

A gyurgyalag a hazánkban költő, legszínpompásabb madár, mely megjelenésében az egzotikus, trópusi madarakkal vetekszik. A telet Afrika déli részén tölti, és csak májusban jelenik meg újra a költőterületén. Ez idén is így alakult, május első hetében észleltük az első példányokat a Maros folyó mentén. Jellegzetes hangjukra lettünk figyelmesek, melyet gyakran hallatnak röptükben. A faj neve is a gurgulázó, pruttyogó hangjukat próbálja utánozni.

Fotó: Balla Tihamér

Fészkelési stratégiájuk miatt a gyurgyalagok kedvelik a Maros hazai szakaszát. Ezek a madarak ugyanis meredek, függőleges partoldalakba vájják az akár két méter hosszú járataikat, melyeknek végében rakják le tojásaikat. A gyors folyású Maros mentén sok, erre alkalmas partfalat találnak. Emellett ritkán előfordul, hogy az árvízvédelmi töltés oldalában is fészkelnek.

Partfalban költő gyurgyalag. Fotó: Balla Tihamér

A Maros mentén járva érdemes figyelni jellegzetes hangjukra. Ha ezt meghalljuk, akkor távcsővel megkereshetjük őket és gyönyörködhetünk színpompás tollazatukban.

A cikk borítóképét készítette: Fülöp Bálint (Dróton ülő(k))