Virágba borultak a volgamenti héricsek

2020.03.03.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén három helyszínen – a Csorvási löszgyepen, a Tatársánci ősgyepen és az Ördögsáncon – vannak volgamenti hérics populációk. Az első sárga virágok már február utolsó hetében kibontották szirmaikat.

Magyarországon a volgamenti hérics volt az első olyan növény, amelyet a termőhelyével együtt védetté nyilvánítottak (1971-ben). Azóta már fokozottan védett státuszt kapott. A KMNP területén egyetlen természetes állománya van, mégpedig a Csorvási löszgyepen. A másik két helyszínen telepített állományok vannak. Csorváson a teljes tőszám meghaladja a tízezret. A csúcsvirágzás idején egyszerre akár kétezer tő is virágzik. Az Orosháza melletti Tatársáncon és az Ecsegfalva határában fekvő Ördögsáncon a maximális virágzó tőszám általában 80-90 tő körül alakul.

Most azonban még csak a virágzás elején tartunk. Csorváson az első virágok február 25-én jelentek meg, ekkor itt 122, a Tatársáncon 4 virágzó tövet találtunk. A felmérést március 2-án megismételtük, ekkor Csorváson már 264, Tatársáncon 10, Ördögsáncon pedig 13 virágzó tövet találtunk.

A volgamenti hérics az egyik legkorábban virágzó növényünk. Érdekessége hogy gyakran először csak a bimbója töri át a talajt, és közvetlenül a talajfelszín felett ki is bontja szirmait, a hajtásai később nyúlnak meg. A második felmérés során találtunk már szépen kifejlett töveket is, sok virággal és levelekkel. A virágzás maximuma általában március végén, április elején következik be, ez az időjárástól függ.

A cikk borítóképét készítette: Szitó Erika (Erdélyi hérics)