Könnyed profizmus akár mindennapos használatra – EOS R8 + RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM

2023.02.14.

A Canon Europe 2023.02.08-án bemutatta az EOS R8-at és az RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM modellt – egy kisméretű, könnyű RF sorozatú zoomobjektívet.

Az EOS R8 a teljes képmezős termékcsalád legkönnyebb tagja, mely amellett, hogy „megörökli” a funkciógazdag EOS R6 Mark II modell technológiáját (szenzor), az EOS RP típushoz hasonló kompakt kialakításának és nagy teljesítményének köszönhetően a fotózást/videózást profi szinten űzőknek (és a kezdőknek egyaránt) biztosítja azokat az eszközöket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy szenvedélyüknek hódolhassanak.

Az EOS R8 az RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM – kisméretű, könnyű RF sorozatú zoomobjektívvel egy igazán kompakt, mégis nagy teljesítményű termékpáros, akár mindennapos használatra; amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy teljes képmezős formában fedezhessék fel kreativitásukat.

EOS R8 – a teljes képmezős termékcsalád legkönnyebb tagja

Paraméterek és funkciók

A (kártyával és akkumulátorral együtt) kb. 461 g súlyú EOS R8 a Canon eddigi legkönnyebb teljes képmezős EOS R rendszerű fényképezőgépe. A 132,5 x 86,1 x 70 mm méretű fényképezőgép az EOS RP modellhez hasonló méretekkel rendelkezik, de a kompakt készülékházban számos további professzionális szintű funkció található.

Az EOS R8 nagy felbontású, 2,36 millió képpontos EVF-fel rendelkezik, amely akár 120 kép/mp sebességgel is működik, és támogatja az UHS-II SD-kártya használatát.

Az intuitív interfésznek köszönhetően a fényképezőgép útközben is könnyen kezelhető, a hasznos üzemmódválasztó tárcsa 12 üzemmódot kínál az állókép- és videókészítéshez, valamint egy külön kapcsolóval rendelkezik a fénykép- és a filmfelvételek közötti váltáshoz.

24,2 megapixeles, teljes képmezős CMOS-érzékelővel, magas ISO-értékkel és továbbfejlesztett dinamikatartománnyal rendelkező EOS R8 fényképezőgép ideális választás portré-, esemény- és tájképfotózáshoz, amely szélesebb, s egyben művészibb perspektívát biztosít.

Témák, körülmények és lehetőségek

Az EOS R8 fényképezőgép kiváló választás olyan gyengén megvilágított környezetben történő felvételek készítéséhez, ahol a témák mozognak. A javított dinamikatartomány által erőteljes színekkel rendelkező, lenyűgöző képeket készíthetünk, a teljes képmezős érzékelő pedig kisebb mélységélességet biztosít, amely lágy hátteret hoz létre, s így a téma jobban kiemelkedhet.

A gép fejlett érzékelője teljes szélességű 4K 60p felvételeket rögzít, amelyek a 6K érzékelő adatokból túlmintavételezve éles, részletes videótartalmakat, valamint 180 kép/mp-es Full HD felvételt tesznek lehetővé lassított videókhoz.

A mozgóképfelvétel közbeni focus breathing leküzdése érdekében az EOS R8 rendelkezik egy olyan funkcióval, amely a fókusztávolság beállításakor kompenzálja a látószög változását.

A fényképezőgép emellett meghosszabbított, akár kétórás normál videofelvételi időt is biztosít, amely ideális vlogok rögzítéséhez vagy rendezvényeken történő felvételkészítéshez.

A már az EOS R5 és EOS R6 Mark II modelleknél is megjelenő Dual Pixel CMOS AF II fókuszálással az EOS R8 mindössze 0,03 másodperc alatt képes fókuszálni még 40 kép/mp sebességnél is, elektronikus zárral. Ez az intelligens rendszer számos témát – köztük állatokat, járműveket és embereket – felismer és követ, valamint fej-, arc- és szemfelismerést is kínál a precíz fókuszálás érdekében.

A tökéletes pár

Az RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM objektív 2-szeres zoommal és 24-50 mm-es gyújtótávolsággal kiváló választás a fotózási és videózási készségek fejlesztéséhez – különösen portrék, belső terek vagy utazások fotózásához.

Az STM fókuszáló motor gyors és csendes, a személyre szabható lencsevezérlő gyűrű pedig külön vezérlést biztosít, amellyel a felhasználók különböző üzemmódok között válthatnak, így profi módon készíthetnek fénykép- és filmfelvételeket. Az RF foglalat előnyeit kihasználva az RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM az EOS R sorozatú fényképezőgépekkel együtt használva a fényképezőgépen belüli képjavító funkciók széles skáláját támogatja, beleértve a pásztázást jelenetmódban és a ocus breathing korrekciót filmfelvételek készítésénél.

Csatlakozás és megosztás

A beépített 2,4 GHz-es Wi-Fi® és Bluetooth® csatlakoztathatóságnak köszönhetően a felhasználók könnyedén megoszthatják munkájukat és használhatják a Camera Connect alkalmazást, a WPA/WPA2/WPA3-Personal hitelesítés pedig biztonságos kapcsolatot biztosít.

Az iPhone-tulajdonosok számára az EOS R8 modell iOS MFI tanúsítvánnyal rendelkezik, ami lehetővé teszi a közvetlen letöltést és működtetést.

Az EOS R8 webkameraként is használható az USB video eszközosztály (UVC)/USB audio eszközosztály (UAC) támogatás révén.

Az image.canon előfizetéssel rendelkező felhasználók kihasználhatják a Neurális Hálózati Képfeldolgozó Eszköz nyújtotta előnyöket a továbbfejlesztett zaj- és „moiré”-effektus csökkentéshez, amely természetes megjelenésű JPEG és HEIF képeket eredményez.

A Canon az image.canon oldalt is frissítette, így használata számos új felhasználó számára vált elérhetővé az Adobe® Lightroom® film és vállalati támogatással, amely többek között a Frame.io és a Google Photo fiókokkalTM 7 biztosít megfelelő kompatibilitást.

„Teljesen lehidaltam a felvételek minőségétől.”

/Alexandra Andreeva/

Alexandra Andreeva képzett orvos és szívsebész-gyakornok, aki számára a fotózás elsősorban a munkahelyi stressz elől való menekülést jelenti – bár a sebészeti beavatkozásokat is fényképezőgéppel dokumentálja. Ő az első tartalomkészítő, aki a Canon legújabb hibrid tükörnélküli fényképezőgépével, az EOS R8-assal készített felvételeket.