Veszélyben a Nílus

2019.08.08.

A globális felmelegedés miatt a Nílus is veszélybe került: az ősi folyó vízhozamában egyre több az anomália, amelyek igen súlyos következményekkel járhatnak Egyiptomra nézve. 

A 98 milliós ország a mai napig szorosan kötődik a folyóhoz: a népesség 95 százaléka ide összpontosul, az ország vízigényének 90 százalékát a Nílus fedezi.

A vízhozamban – a globális felmelegedés és az emberi tevékenység következtében – azonban számos változás állt be az utóbbi években.

A Nílus forrásvidékén több csapadék esik a korábbinál, ám rendszertelen megoszlásban, az özönvízszerű esőzések pedig elmossák a termőtalajt, eltömítik a gátak vízáteresztő csatornáit. Várhatóan

a közeljövőben egyre kevesebb lesz a normális vízhozamú év, és inkább a szélsőségek (árvizek és aszályok) dominálnak majd.

A klímaváltozás miatt a Nílus is veszélyben van – Fotó: Wikimedia

Mindemellett Egyiptom fogyasztási igénye évről évre nagyobb, mint amit a folyó biztosítani tud: a tartalékok fogynak, a vízdeficit eléri az évi 20 milliárd köbmétert.

Az egy főre jutó vízmennyiség 1947 óta a negyedére csökkent, 2025-re pedig az ENSZ előrejelzése szerint vízhiánnyal kell majd számolni a térségben. Kairóban rendszeresek a vízkimaradások, egyes negyedekben a legmelegebb hónapokban csak napi három órára nyitják meg a vezetékeket, ám a víz jelentős része sok esetben ilyenkor is elvész a rossz vezetékhálózatnak köszönhetően.