Varázsütésre eltűnő csodatermékek?

2019.07.23.

Néhány éve, amikor megjelentek az első környezetbarát szívószálak, tányér és pohár alternatívák, elégedetten bólogattunk. Moshatjuk kezeinket, hamarosan csak gondolatban lesznek velünk jelen a műanyag hulladékkal kapcsolatos problémák. Mindenki várta a “spanyolviasz” effektust, ami majd megváltja a világot és az ezután keletkező hulladék varázsütésre, láthatatlanul bomlik le és tűnik el a Föld atmoszférájából. Az igazság azonban az, hogy ami van, az marad is, akkor pontosan mit is jelent, hogy egy termék környezetbarát és lebomló, ha nem varázsütésre semmisül meg?

Lebomló termékek

Ezek a poharak, evőszeközök és tányérok alapanyagukat tekintve 100%-ban növényi eredetűek, így mivel nem fosszilis alapanyagból származnak, így az előállítás során is lényegesen kisebb környezetterhelést jelentenek a Földünknek. +1 jó pont az Ökoterméknek. De mi lesz velük használat után? A növényi alapnak köszönhetően ezek a termékek szabályozott, ipari körülmények között 8 hét alatt lebomlanak. Ez nem azt jelenti, hogy eltűnnek, hanem hogy komposzt lesz belőlük, ami akár virág alá is mehet a kertbe.

Lebomló termékek

Itt van jelentősége a “minden szemét hulladék, de nem minden hulladék szemét” gondolatának. Tegyük fel, elmegyünk a sarki büfébe, kérünk egy gyrost, elmajszoljuk a következő padon, majd az alufóliáját és a műnyag tányérját hanyagul a kuka mellé helyezzük. Ez szemét! Ha viszont elmegyünk a sarki büfébe, kérünk egy gyrost, elmajszoljuk a következő padon, majd a papírzacskóját figyelmesen a szelektív kukába dobjuk, az már hulladék. Tehát, amit a szemétgyűjtő mellé dobunk, annak nem lehet lekövetni, szabályozni a további útját, míg a hulladékot újra fel lehet dolgozni, amihez viszont megfelelő körülmények kellenek.

Lebomló termékek

A lebomló termékekkel is ez a helyzet. Sokan azt várják el tőlük, hogy tengerbe dobva pár hét alatt semmissé legyenek, pedig ezek a termékek csak szabályozott körülmények között tudják nyújtani azt, amit ígérnek. Hiszen miért is kerülne szemét a tengerbe vagy a kuka mellé az utcára, ha mi emberek nem dobáljuk oda. A hulladék, a hulladékgyűjtőbe való, ahogy ez a lebomló termékekkel is így van, hogy utána kidolgozott technikák útján, környezetbarát formában kerülhessenek vissza a körforgásba.