Van remény a korallok megmentésére

2019.08.25.

Először tudták laboratóriumi körülmények közt szaporodásra bírni az egyik korallfajt. Ennek a jelentős eredménynek nagy szerepe lehet a Florida Keys melletti korallzátony megmentésében, amely a harmadik legnagyobb korallzátony a világon. A kísérletben szereplő oszlopos korall igen közel van a kipusztuláshoz.

The Florida Akvárium munkatársai célul tűzték ki, hogy újra benépesítik korallokkal az USA egyetlen korallzátonyát. A Project Coral nevű kezdeményezésükben a londoni Horniman Múzeum szakértőivel együtt dolgozták ki azt a módszert, amellyel a korallok nagy mennyiségű lárvát tudnak létrehozni – számolt be róla a CNN.

Fotó: The Florida Aquarium

Korallszekértők is kételkedtek abban, hogy ez laborban is sikerülhet. A 2014-ben megkezdett kutatómunkát először az ágasbogas Staghorn korallal kezdték, de nemsokára inkább a kihalás szélére került oszlopos korallal kezdtek kísérletezni. Ennél a fajnál olyan távol vannak egymástól a hím és a nőstény egyedek, hogy a természetben nagyjából esélytelen az ivaros szaporodásuk.

Az akváriumban számítógéppel vezérelt LED-ek segítségével teremtették meg azt a környezetet, amely a korallokat finoman a szaporodásra ösztönzi. A program következő fázisában a kutatók megpróbálnak több üvegházat építeni a korall szaporításához, hogy elegendő alapanyaguk legyen az újratelepítéshez.