Valójában mennyire hasznosak a nagyvárosokban terebélyesedő lombok?

2020.03.24.

Nagyon is. Egy londoni felmérés alapján a város fái kevesebb légkondicionálást és megnövekedett munkavállalói aktivitást, valamint termelékenységet jelentenek a nyári hónapokban, mindemellett pedig rengeteg pénzt megspórolnak az állampolgároknak – erre a következtetésre jutott a Brit Statisztikai Hivatal egyik jelentésében.

A fákkal borított londoni utcák és kertek nemcsak a városképet teszik szebbé, de képesek ellensúlyozni a szén-dioxid-kibocsátást is, és javítani a városi levegő minőségét – írja az Octogon.

A Brit Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2014 és 2018 között a város több mint 5 milliárd fontot takarított meg csupán a léghűtés terén.

A fák elviselhetőbbé teszik a nyári hőmérsékletet, a munkavállalói hatékonyság növekszik, amivel megközelítőleg 11 milliárd font értékű termelési veszteséget tudtak megakadályozni.

Az ONS adatai visszatükrözik azt a felmérést, amelyet a londoni polgármesteri hivatal rendelt meg 2015-ben. Ebben arra a megállapításra jutottak, hogy a város 8,4 millió fája évente körülbelül 2240 tonna szennyezőanyagot, ezek közül is főként ózont távolít el a londoni légkörből organikusan, ha erre költeni kellett volna, az 126 millió fontba került volna.

A londoni fák szénelnyelési képességét vizsgáló kutató, Phil Wilkes azonban arra figyelmeztetett, hogy nem minden fafajta egyformán hatásos. A fiatalabb fák nem rendelkeznek olyan abszorpciós képességgel, mint öregebb társaik: „nem elég csak annyit tenni, hogy ha egy fát kivágunk, akkor tízet ültetünk helyette”.

Fotó: pxfuel.com