Ürge-Vorsatz Diana: Amazónia a Föld nagy kincseskamrája

2019.08.29.

Mára már kiderült, hogy nem a Föld tüdeje az amazonasi esőerdő, de a biodiverzitás és az éghajlatváltozás miatt rendkívül fontos – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ürge-Vorsatz Diana klímakutató. Az élővilág legnagyobb kincsei ráadásul itt a lábak alatt keresendők.

A klímakutató elmondása szerint az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség miatt fontos az amazóniai esőerdő helyzete, az, hogy Brazíliában napok óta tűz pusztít. Ez a két dolog van a legnagyobb krízisben a Földön, ezek veszélyeztetik legjobban az emberiség hosszú távú jövőjét, és mindkettő kulcsa az amazóniai esőerdő.

Az esőerdő hatalmas terület, szinte a kontinens felét teszi ki. Rengeteg oxigént termel, és emiatt fontos szerepet játszik. Korábban azt gondoltuk, hogy ez a világ tüdeje, de a tudomány már túlhaladta ezt az elgondolást.

Valóban sok oxigént termel, de ezt fel is használja a lebomlási és lélegzési folyamatokon keresztül, az élővilág ellátásában. Így is fontos szerepe van, mert sok szén-dioxidot köt meg a biomasszában.

Fotó: MTI/EPA/Mato Grosso tűzoltósága

Az amazonasi biodiverzitás is nagy szerepet játszik az egész világ biodiverzitásában – emelte ki a kutató.

A Föld legtöbb területét az emberi használat már érintette, emiatt alaposan lecsökken a biodiverzitás és a biomassza. Ez viszont a legnagyobb olyan terület a világon, ahol ilyen mennyiségű biomassza még eredeti formájában található meg.

Az esőerdő az egyik legfontosabb bölcsője olyan állat- és növényfajoknak, mikrobáknak, gombáknak, amelyeket még nem is ismerünk.

Sok új gyógyszer kifejlesztésének reménye van meg, ha viszont kiirtjuk, akkor kevés marad ebből.

A klímakutató hangsúlyozta: a sarkvidék közeli területeken és az óceánokban is nagy a biomassza, de nem ilyen szintű a biodiverzitás. Az amazóniai esőerdő így rendkívül nagy kincseskamrája a Földnek és az ökoszisztémának.

A teljes interjú két részletben az alábbi linkekről elérve hallgatható meg:

https://www.youtube.com/watch?v=kQKDzqz_yN0
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=juH_xCcS5f0