Újra felbukkant az uráli bagoly Biharugrán, a Janka-laknál

2022.04.27.

Az uráli bagoly a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén ritkán megfigyelhető bagolyfaj. Néha feltűnik ugyan egy-egy példány, de költésre utaló jeleket még nem tapasztaltak.

Érdekes módon a KMNPI biharugrai területi irodájának kertjében, a Janka-lakban több alkalommal is megjelent már. Legutóbb 2022. április 6-án sikerült megfigyelni és lefotózni egy példányt, amely éppen fényes nappal egy balkáni gerlét zsákmányolt. A napszak és a zsákmány is érdekes, mert a szakirodalom szerint az uráli bagoly madarakat ritkábban zsákmányol, leginkább különböző rágcsálókat, cickányokat fogyaszt.

Fotó: Biró István

Az uráli bagoly, nevéhez méltóan elsősorban Oroszország területén terjedt el, európai állománya főként a Kárpátok vonulatára és az észak-balkáni hegységekre terjed ki. Magyarországon először 1962-ben volt bizonyított költése, és 1983-tól számítjuk rendszeres fészkelőnek, azóta a költőpárok száma növekvő tendenciát mutat. Jelenleg 130-280 pár közé tehető a hazai területen költő uráli baglyok száma. Elsősorban a Kárpátok déli vonulatának tekinthető Északi-középhegységben fordul elő, az Aggteleki-karszt, a Zempléni-hegység, a Bükk és a Mátra képezi fő költőterületét.

Érdekesség, hogy Biharugrán az elmúlt tél folyamán több bejelentés is érkezett uráli bagoly magányos előfordulásáról. Elsősorban a holt Sebes-Körös Biharugrát átszelő szakaszán, a házak befásodott kertjeiben bukkant fel. Feltételezhető, hogy ugyanarról a példányról van szó, amely most Igazgatóságunk irodájánál is megjelent.

A Janka-lak kertjében legutóbb 2020. március végén figyelhettük meg ezt a nagytestű bagolyfajunkat, amely szokatlanul hosszú farka alapján könnyen megkülönböztethető a többi bagolyfajtól.

A cikk borítóképét készítette: Szerencsi Gábor (Pihenő)