Újabb jó hír a hazai túzokvédelemben

2020.10.01.

Mintegy 3,5 kilométer hosszan viszik a föld alá a villamos légvezetéket Dévaványa és Túrkeve között. A beruházás a térségben fészkelő, évtizedek óta védett túzokállomány megóvását szolgálja.

„A szabadvezetékek jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a madárvilágra, felmérések szerint az ütközések és az áramütések következtében évente százezres nagyságrendben pusztulnak el madarak Magyarországon, eszmei értékük megközelíti az egymilliárd forintot” – jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Túrkevén, az E.ON túzokvédelmi földkábel-fektetési programjáról tartott sajtótájékoztatón 2020. szeptember 29-én.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén az elmúlt 10 évben körülbelül 100 kilométernyi vezetékszakaszon sikerült földkábelre váltani, ezzel is hozzájárulva új élő-,szaporodó- és táplálkozóhelyek kialakulásához. A munkák a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Dévaványa környékén folytatódnak majd, amely a túzok egyik legfontosabb élőhelyének számít.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén, Bács-Kiskun megye északi részén tavaly fejeződött be a legveszélyesebb légvezetékek földkábellel történő kiváltása, ezzel összesen 35 km szakaszon kerültek föld alá a légvezetékek Kunpeszér, Kunszentmiklós és Tatárszentgyörgy térségében az NKM Áramhálózati Kft. kivitelezésében. „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” c. LIFE program keretében az ELMŰ Hálózati Kft. ugyanennek a térségnek a dél- pest-megyei részén mintegy 25 km hosszan folytatja a munkát Apaj és Bugyi települések külterületén. Ezzel hazánk egyik legnagyobb túzokpopulációjának legjelentősebb veszélyeztető tényezőjét sikerül megszüntetni a Felső-Kiskunságban.

Földkábel fektetés Túrkevén. Fotó: Fekete István

Európa egyik legnagyobb túzokállománya Magyarországon található. A fajt a világon elsőként hazánkban nyilvánították védetté 1969-ben, 1979 óta pedig fokozottan védett fajként tartjuk számon, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint. Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a faj megóvását, külön szakértői munkacsoportot működtet, emellett számos program segíti a túzok védelmét.

A hazai túzokvédelmi koordinációt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság látja el, ami többek között az Agrárminisztériummal közösen a Túzokvédelmi Munkacsoport szervezését, a jelenleg futó Európai Uniós túzokvédelmi LIFE projekt (www.tuzok.huwww.grosstrappe.at) hazai koordinációját, valamint a hazai túzokos adatbázis kezelését is jelenti. A hazai túzokvédelmi szakemberek a meglévő adatbázis alapján határozták meg azokat a legfontosabb légvezeték-szakaszokat (kb. 110 km), amelyek földbe fektetése a legszükségszerűbb a hazai túzokállomány megőrzése érdekében. Ezek a szakaszok mindhárom hazai áramszolgáltató területét érintik.

Az eddig elvégzett munkáknak azonnali és látványos hatása van túzokvédelmi és tájvédelmi szempontból egyaránt, arról nem is beszélve, hogy a földkábeles területeken megszűnt az áramütés, mint veszélyeztető tényező. A LIFE pályázat keretében az ELMŰ Hálózati Kft., és a pályázathoz kapcsolódóan az NKM Áramhálózati Kft. jelentős, mintegy 60 km középfeszültségű vezetéket helyezett földkábelbe az elmúlt években, és az E.ON mostani tevékenységével ez a munka újabb lendületet vesz.

Fotó: Horváth Tibor