Új Tanösvény épült a Mura-folyónál, Molnári község határában

2019.08.07.

Az ösvény a Mura-menti Tájvédelmi Körzet és a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum területére invitálja a látogatókat.

Új Tanösvény épült a Mura-folyónál, Molnári község határában. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az INTERREG Duna Transznacionális Együttműködési Program támogatásával megvalósult coop MDD című, DTP1-259-2.3 számú projektből új tanösvényt alakított ki a Mura-folyó mellett, Molnári község határában. Az ösvény a Mura-menti Tájvédelmi Körzet és a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum területére invitálja a látogatókat.

A Tanösvény 1,7 Km hosszan mutatja be a Mura-mente sokszínű értékeit interaktív formában 6 állomáson.

Egy-egy pihenőponton megismerhetjük és összehasonlíthatjuk a Mura-folyóban élő halfajokat valós méretben, ha szerencsénk van egy-egy horgász -ha neki szintúgy szerencsés napja volt- élőben is meg tudja mutatni a táblán ábrázolt fajokat.

Az árterek jellemző erdőtípusairól és a különleges körülményekhez alkalmazkodott növényekről tájékozódhatunk, a folyó menti pagony bebarangolása során megkereshetjük a táblákon bemutatott fajokat. Ha elég nyitott szemmel járunk számos hód nyomát is felfedezhetjük, csakúgy a rágásnyomait, mint a jellegzetes lábnyomát.

A folyó partjához közelebb sétálva a Mura tájátalakító hatásairól olvashatunk, a partjára érve egy kavicszátonyt fedezhetünk fel, ahol számos faj lel otthonra, mint például a kis lile, billegető és erdei cankó, a vízben küllők, német és magyar bucó találja meg a szaporodásához szükséges feltételeket.

A tanösvény táblák a Mura-folyó töltésén kerültek felállításra, így könnyen bejárható gyalog és kerékpárral is. Mindenkit sok szeretettel várunk!