Már lehet szavazni az év hazai fafajára

2019.11.05.

Forrás: Turista Magazin; Szerző: azevfaja.hu, oee.hu; Fotó: Adobe Stock

Idén hetedik alkalommal lehet szavazni az év fafajára. Az érdeklődőknek szűk egy hónap áll a rendelkezésére, hogy eldöntsék, a tatár juhar, a kecskefűz vagy a rezgő nyár legyen 2020-ban az Év Fája.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013-ban indította el az Év Fája mozgalmat, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai fafajokra.

2019-ben a sajmeggy, 2018-ban a virágos kőris, 2017-ben a vadalma nyerte el a címet.

Az idei jelöltekre az www.azevfaja.hu honlapon lehet szavazni, november 22-ig.

Íme, a jelöltek:

Tatár juhar

Eleink honfoglaló útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0

Kecskefűz

A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

kecskefuz_Adobe_stock

Rezgő nyár

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újra erdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek vissza­szorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.

Autumn leaves of aspen tree (Populus tremula ...Erecta...) covered with snow, blurred background with snowfall
A cikk borítóképét készítette: Kirják József („Fényecset„)