Úgy tudták, egy évszázada kihalt, de újra rábukkantak

2021.05.31.

A genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán 2019-ben talált óriásteknős egy több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egyede. Videón is látható a felfedezés öröme.

A Chelonoidis phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre 2019 elején egy expedíció bukkant rá, amelyet a szigetek Nemzeti Parkja és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport szervezett.

A fajról úgy tudták, hogy több mint 100 éve kihalt, de most újra megerősítették a létezését. A Chelonoidis phantasticust, más néven Fernandina-szigeti óriásteknőst megtalálták a Galápagoson.

A Yale Egyetem kutatói összehasonlították a két éve talált nőstény DNS-ét egy hím egyedével, amelyet a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtött be, és amelyet múzeumban őriznek.

A Fernandina szigetén őshonos Chelonoidis phantasticus egyike a Galápagos-szigeteken élő 15 óriásteknősfajnak, amelyből kettő már kihalt.

„A felfedezés kétségtelenül felébreszti ezen fajok talpra állításának reményét, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló esetet” – közölte Danny Rueda, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatója.

Magányos George, a Chelonoidis abingdonii faj utolsó képviselője 2012-ben pusztult el utódok nélkül, mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel. Az állat a Galápagos-szigetek emblémájává vált.

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

Fotó: DPA/MTVA Sajtó- és Fotóarchívum/MTI

Az UNESCO 2007. június 27-én veszélyeztetett értéknek minősítette a szigetcsoportot, amellyel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy veszélyben forog a Galápagos különleges állatvilága a tömeges turizmus és bevándorlás, valamint a sziget őshonos állatait veszélyeztető behatoló fajok miatt. Rá három évre, 2010. július 29-én törölték a veszélyeztetett kulturális és természeti kincsek „vörös listájáról” a Galápagos-szigeteket.