Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás

2022.05.10.

Gyakoribbá és intenzívebbé válhatnak a szélviharok Magyarországon a klímaváltozás nyomán, ami növekvő viharkárokat eredményezhet. De nemcsak a szél okozhat problémát, hanem a csapadékszélsőségek és a hőhullámok is – mondta Péliné dr. Németh Csilla, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának meteorológus főtisztje a MABISZ lakásbizottsági ülésén.

A klímaváltozás nyomán fellépő időjárási szélsőségek a meteorológusokat is nehézségek elé állítják, hiszen ezek előrejelzése nem egyszerű feladat. Fontos azonban felkészülnünk ezekre az eseményekre, hogy a keletkező károkat mérsékelni tudjuk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a globális átlaghoz képest (0,9 °C) hazánkban erőteljesebben növekedett az átlaghőmérséklet (1,3 °C).

Az éven belül nem egyenletes a melegedés: a tavaszok (1,34 °C) és a nyarak (1,25 °C) melegedtek leginkább, ezzel egy időben a hőmérsékleti szélsőségek is gyakoribbakká váltak.

Az éghajlati modelleredmények alapján teljes bizonyossággal állítható, hogy tovább növekszik az átlaghőmérséklet hazánkban: a legnagyobb melegedéssel az ország keleti és déli területein kell számolni.

FEL KELL KÉSZÜLNÜNK AZ ELLENTMONDÁSOKRA

A csapadékszélsőségek is fokozódnak, komoly károkat okozva: az évszázad eleje óta a tavaszi és őszi csapadékösszeg jelentősen csökkent, ugyanakkor a nyári csapadék intenzívebbé vált, ami sajnos az aszálykárokat kevéssé képes enyhíteni: a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék jelentős hányada a lefolyást növeli csupán. A jövőben fel kell készülni az ilyen jellegű események gyakoribbá, intenzívebbé válására.

A szélviszonyok alakulása is problémát okozhat: az IPCC legutóbbi jelentése szerint Közép-Európában várhatóan növekszik az extrém szélsebességgel járó viharok gyakorisága és intenzitása.

Ugyanakkor a modellszimulációk szerint eközben a kis szélsebességű napok száma emelkedni fog, ami más, szükséges feltételek fennállása esetén elősegíti a ködképződést, a légszennyező anyagok feldúsulását, de akár a fagykárokat is növelheti, negatív hatást gyakorolva a közlekedési feltételekre, egészségünkre, a mezőgazdaságra.

Zivatarfelhők Zalában – Fotó: MTI/Varga György