Több mint kétszeresére nőtt a tigrisek száma Indiában

2019.07.30.

Másfél évtized alatt több mint kétszeresére nőtt és csaknem elérte a háromezret a tigrisek száma Indiában, amely ezzel a világ egyik legbiztonságosabb és legnagyobb élőhelyévé vált a veszélyeztetett nagymacskák számára.

A négyévente tartott tigrisszámlálás legutóbbi eredményét Narendra Modi indiai miniszterelnök jelentette be.

Indiában 14-15 éve mindössze 1400 tigris élt, számuk 2014-re 2226-ra emelkedett, a 2018-as felmérés során pedig már 2967 csíkos bundájú ragadozót számoltak össze, ami „történelmi eredmény” a miniszterelnök szerint.

A globális tigrispopuláció háromnegyede immár Indiában él.

A tigris India nemzeti állatának számít, a helyi természetvédelmi törvény pedig veszélyeztetett fajként tartja számon. India négy évvel a határidő előtt teljesítette a Szentpéterváron 2010-ben tartott első globális tigris-csúcstalálkozó célkitűzését, a tigrisek számának megkétszerezését 2022-re.

Fotó: youtube.com

India már az 1970-es években elindította saját tigrisvédelmi akciótervét, amelynek részeként bűncselekménnyé nyilvánította a tigrisek megölését, és védett területeket jelölt ki a faj számára.

A tigrisrezervátumok száma tavaly 860-ra emelkedett a 2014-es 692-ről.

A múlt évi tigrisnépszámlálás minden korábbinál kiterjedtebb és alaposabb volt – reagált a kormány bejelentésére Belinda Wright, az újdelhi központú Indiai Természetvédelmi Társaság (WPSI) alapítója. Mint megjegyezte: a tigrisek megmentése szempontjából az egyik legfőbb kihívást jelenleg az állat és ember közti konfliktus okozza a túlnépesedett ázsiai országban.

A kormány adatai szerint Indiában minden nap megöl egy embert tigris vagy elefánt.