Több hónap csapadéka hiányzik a föld termőrétegéből

2020.06.01.

Május elején jelezték a szakemberek, hogy a jelentős csapadékhiány országszerte hatással lehet az idei gabona- és repcetermésre. Ugyanakkor a tavaszi vetésű gabonák különböző képet mutatnak.

Visszavetheti a gabona- és repcetermés mennyiségét a tartós csapadékhiány, mivel áprilisban mindössze 4-44 milliméter eső esett az országban, ami 50-80 milliméterrel kedvesebb az ilyenkor megszokottnál.

Tavaly decemberben kiváló állapotban voltak az őszi vetések, május elején viszont jelentős bokrosodási problémák jelentkeztek a csapadékhiány miatt. A repce alacsonyabb volt az átlagosnál, és kevesebb volt az elágazás rajta.

Rácz Imre, a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke közölte, hogy

több hónap csapadéka hiányzik a föld termőrétegéből, a májusi eső nem lesz képes a már kikelt növények, kalászosok fejlődését olyan mértékben segíteni, hogy az év jó eredményt hozzon.

Virágzó repceföld és gyümölcsös a Komárom-Esztergom megyei Szomor határában 2020. április 22-én – Fotó: MTI/Mohai Balázs

„A tavaszi vetésű gabonák különböző képet mutatnak. Több területen újravetésre, illetve későbbi vetésű növényre váltásra lesz szükség. A tavaszi árpának és a zabnak nem kedvezett a száraz tavasz, emellett egyes repcetáblákon megfigyelhető a március végi-áprilisi fagyok hatása” – tette hozzá.

Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke is terméscsökkenésre számít az aszály miatt a megyében. Az őszi kalászosok szárának mérete a kevés csapadék miatt arányaiban kisebb a tavalyihoz képest, az őszi káposztarepce fejlettsége is gyengébb a vártnál. A megyében a tavaszi növények mellett gondoskodnak az őszi vetésű kultúrák védelméről is.

Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke szintén a komoly csapadékhiányt emelte ki, és hozzátette, hogy Vas megyében is a repce van a leggyengébb állapotban.